Начало Последни новини Честит Трифон Зарезан! Кои са отличените за най-добро домашно вино в Добрич

Честит Трифон Зарезан! Кои са отличените за най-добро домашно вино в Добрич

Десетки се събраха в Архитектурно-етнографския комплекс на открито /АЕМО/ “Стария Добрич”, за да станат свидетели на празничното зарязване на лозите и връчването на наградите за най-добро вино от реколта 2022 г.

Лозите по традиция заряза кметът на град Добрич Йордан Йорданов, а Професионален фолклорен ансамбъл /ПФА/ “Добруджа” с главен художествен ръководител ръководител Стоян Господинов представиха обичая “Зарязване на лозята”, докато оркестърът им огласяше целия парк на АЕМО “Стария Добрич”.

Десетките гости имаха възможността да опитат червеното вино, а малко ритуалът завърши с дълго хоро пред сградата на музея в етнографския комплекс.

Бяха раздадени обявени и резултатите от Конкурса за най-качествено вино – лично производство – реколта 2022 г., организиран от Община Добрич. Журито на Конкурса бе четиричленно – председател е Михаил Марковски, а останалите членове са Руско Колев, Владимир Вълков и Катя Бакиева. Наградите връчи кметът Йорданов. За най-добре представилите се бяха подготвени грамоти и предметни награди. Организаторите на конкурса благодарят на всички участници за отзивчивостта да се включат в надпреварата.

Ето и кои са победителите:

В категория „червено вино“:
1. Галина Вълчева Георгиева
2. Георги Михайлов Михайлов
3. Стоян Драгнев Иванов

В категория „бяло вино“:
1. Гичо Георгиев Гичев
2. Атанас Иванов Кондов
3. Райчо Димитров Райчев

В категория „розе“:
1. Валентин Йорданов Ничев
2. Искрен Йорданов Ничев
3. Георги Бориславов Георгиев