Начало Агроновини Животновъдство Ваксинираха животните в добричкото с. Владимирово заради случай на антракс

Ваксинираха животните в добричкото с. Владимирово заради случай на антракс

Здравните власти ваксинираха възприемчивите за антракс видове в добричкото село Владимирово – говеда, овце, кози, коне, заради случай на антракс, съобщиха от ОДБХ. Причината е, че мъж и жена от селото влязоха в болница, след като яли заразено с антракс козе месо. Засега болестта е потвърдена при мъжа. Изследванията на жена му продължават, но тя също е под наблюдение в болница.

На 6 февруари директорът на РЗИ Добрич д-р Светла Ангелова е уведомила Областната дирекция по безопасност на храните писмено, че има случай на заболял жител в село Владимирово от кожната форма на антракс.

„Веднага сформирах комисия от отдел Контрол на храните, здравеопазване на животните, съвместно с представителите на РЗИ Добрич и кмета на село Владимирово, извършихме проверка в имота на въпросното лице. Установихме, че той отглежда четири кози, едната от които заклал на 17 януари. По негови данни, животното си заклещило главата и било в безпомощно състояние“, каза за Про Нюз Добрич директорът на ОБДХ д-р Стелиана Генчева.

Във фризера намерили 15 килограма месо от козата. То е било съхранено съвместно с други продукти. Взели са проби от месото на козата. Запечатали са фризера и са поставили под възбрана продуктите, които са вътре, а пробата изпратили за изследване.

На 13 февруари е получен положителен резултат за антракс от изследваното козе месо.

По данни на собствениците само те двамата са консумирали от месото на козата. Обяснили, че в деня на клането са приготвили около килограм от него. Не са раздавали на съседи, близки и познати. Месото, което контролните органи са открили във фризера, отговаряло на количеството, което може да се добие от една коза.

„След като вече имаме положителен резултат предстои месото да бъде унищожено и предадено на екарисаж. Както и всичко, което е било във фризера, ще бъде унищожено“, каза д-р Генчева.

Другите три животни в стопанството са били в добро общо състояние.

Последният случай на антракс в област Добрич е от 2015 г. в с. Оброчище. Тогава 72-годишна жена почина, след като се зарази с антракс. Бяха ваксинирани 797 животни в селото – овце и кози, 45 коне и магарета и 8 говеда. Освен закланото животно, от което е тръгнала заразата, в същото стопанство бяха умрели още две овце.