Начало Агроновини Земеделие АЗПБ: 5 милиона тона пшеница застояват на територията на страната

АЗПБ: 5 милиона тона пшеница застояват на територията на страната

„Цените на слънчогледа и пшеницата няма да продължат да спадат“. Това каза пред журналисти министърът на земеделието Явор Гечев, който беше гост на Деветата национална среща на земеделските производители, провеждаща се край Казанлък, съобщава БТА. От думите му стана ясно, че в момента най-голямата опасност е да се застъпят продукцията от 2022 година и тази, която предстои да се прибере след няколко месеца. Това може да се случи, ако няма раздвижване на пазара.

„Няма печалби в зърнопроизводството при настоящите ниски изкупни цени на пшеницата, липсата на пазари и високата себестойност на продукта от изминалата година“, обясни още Гечев. „Като добавиш разходите за съхранение на продукцията, някъде се работи и на загуба. Надявам се стопаните да преодолеят поне прага на себестойност“, обясни още той.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов допълни, че към момента 5 млн. тона пшеница застояват на територията на страната. „Има и производители, които са задържали реколта и от 2021 година. На по-голяма част от зърнопроизводителите складовете им са пълни с реколта от 2022 година“, посочи той.

От думите на земеделския министър стана ясно, че въпросът е разискван и на изминалия Съвет на министрите по земеделие. Служебният министър обясни, че е обсъждано отваряне на т.нар. кризисен резерв. Чакаме развитие от страна на европейските институции в тази посока, включително част от механизмите за задействане на такси за украинското зърно и слънчоглед при преминаване на продукцията през страната, каза той. Според министър Гечев в момента има два наболели въпроса – дали производителите ще има къде да приберат следващата реколта и дали ще имат пари да я приберат.