Начало Последни новини Зам.-министър: Целта е до 2030 г. 10% от земеделските площи да имат...

Зам.-министър: Целта е до 2030 г. 10% от земеделските площи да имат био сертификати

18 български биопроизводители се представят на изложението Биофах в Германия

България има амбициозната цел 10% от земеделските площи да бъдат биологично сертифицирани до 2030 г., според заложеното в българския План за развитие на биологичното производство. Това заяви зам.-министър Георги Събев при откриването на Международното изложение за био храни – Биофах в Нюрнберг, Германия. За първи път от десет години насам, Министерството на земеделието организира участието на български щанд с участието на 18 биопроизводители. Те представят био растителни масла и брашна, тахан от ядки и семена, биокрекери и сурови барчета, вина, плодове и зеленчуци, млечни продукти, билки и пчелен мед и други, съобщават от МЗм.

Събев представи и планираното подпомагане за сектора чрез Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на България 2023-2027 г. „Съобразно българския Стратегически план за биологично животновъдство са предвидени близо 80 млн. лева, за биологично растениевъдство – над 640 млн. лева и за био пчеларство – над 66 млн. лева”, обобщи Георги Събев.

Той даде информация за целите и действията, предвидени в българския План за развитие на биологичното производство. Те са насочени към повишаване на осведомеността и присъствието на родни биологични продукти на пазара у нас. Акцент в плана е и подобряването на предлагането в някои учреждения, увеличаване на преработката на био суровини в био продукти с добавена стойност. Фокус, в работата за насърчаване на българското биопроизводството, е и осигуряване на пазари и подкрепа за изложения, разяснителни кампании относно естеството на този производствен тип и други.

Паралелно с изложението Биофах 2023, се провежда и изложението за естествена козметика – Виванес. България и там има щанд, който е съфинансиран от държавата. И двата форума са ориентирани изключително към търговски посетители, като имат за цел да срещнат на едно място световни био производители, които да обменят опит, да споделят добри практики и да създадат ползотворни бизнес партньорства.