Начало Агроновини Земеделие Доц. Илиев: Липсата на валежи, войната в Украйна и ниските цени на...

Доц. Илиев: Липсата на валежи, войната в Украйна и ниските цени на зърното са предизвикателствата пред земеделците

Добруджанският земеделски институт бе домакин на редовното общо отчетно събрание на „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006“ – Ген. Тошево

Най-големите предизвикателства, от които зависи зърнопроизводството към настоящия момент, са липсата на снеговалежи, войната в Украйна и падането на цените на земеделската продукция. Това коментира директорът на Добруджански земеделски институт доц. д-р инж. Илия Илиев по време на провелото се на 17 февруари редовно общо отчетно събрание за 2022 г. на „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006“ – Генерал Тошево.

Относно състоянието на посевите той заяви, че те все още се държат, въпреки липсата на снежна покривка. „Ако обаче засушаването продължи, ще се надяваме на пролетните валежи“, каза той. Като най-тежък проблем за земеделските стопани към настоящия период Илиев определи трудната реализация на селскостопанската продукция, посочват от ДЗИ.

„Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006“ проведе своето събрание в Института. Присъстваха членове на организацията, представители на научния екип на ДЗИ и зърнопроизводители от района.

Асоциацията е учредена през 2000 г. с цел подпомагане на земеделските стопани в Добруджа. Тя е член и учредител през 2006 г. на Националната асоциация на зърнопроизводителите, създадена от девет регионални структури, които днес представляват най-силната професионална организация в бранша.

Председателят на Управителния съвет Коста Костов представи доклад за дейността на асоциацията през отчетния период. Той подчерта, че тя винаги е била насочена в защита на българското зърнопроизводство и в интерес на българските земеделски стопани.

Асоциацията е отворена за прием на нови членове. Все повече кооперации и земеделски производители проявяват интерес към дейността й и се присъединяват към нея. Предприемат се стъпки за вписване на Асоциацията в Регистъра на браншовите организации, сектор „Растениевъдство“, бранш „Зърнопроизводство“, което трябва да се случи след приемане на Закона за браншовите организации, стана ясно по време на събранието.

Форумът неслучайно се провежда в Добруджански земеделски институт. Дългогодишното партньорство между института и асоциацията е демонстрация на връзката между земеделската наука и практика. „АБЗ 2006“ е партньор на Добруджански земеделски институт по съвместен проект по Мярка 1.2. „Демонстрационни дейности и действия по осведомяване“ от мярка 1. „Трансфер на знания и действия за осведомяване“ от Програма за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.

Общото събрание на Асоциацията гласува единодушно предоставяне на финансова помощ за пострадалите от земетресенията в Република Турция и Сирия под формата на дарение.