Начало Агроновини Земеделие НАЗ с декларация: Готвят се протести в държави от ЕС заради вноса...

НАЗ с декларация: Готвят се протести в държави от ЕС заради вноса на зърно от Украйна

Националната асоциация на зърнопроизводителите излезе с декларация по повод кризата в сектор „Зърнопроизводство“, породена от интензивния внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна. От нея става ясно, че се обявява готовност за протести в няколко погранични европейски държави.

В декларацията се казва:

„С голяма тревожност ние, членовете на най-голямата браншова организация – Национална асоциация на зърнопроизводителите, алармираме, че вследствие на либерализираната търговия със селскостопански стоки с Украйна, българските земеделски производители отбелязват силно влошаване на конкурентоспособността на стопанствата си.

Заявяваме, че подкрепяме транзитните коридори за земеделска продукция, но алармираме, че те не успяха да изпълнят функцията си, а именно да достигнат до нуждаещи се страни.

Европейският земеделец, в това число и българският е отговорен и стриктно изпълнява изискванията за по-здравословна храна и по-опазващо наследството за децата ни земеделие. Това е причината, да бъде неконкурентен на стоки, влизащи от трети страни.

Заявяваме, че сме изключително загрижени, за смесването на партиди селскостопанска продукция и продажбата й като европейска.

Европа е еталон за щадящо и зелено земеделие и като такава, тя носи отговорност спрямо потребителя.

Липсата на обичайната пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури, ще ни доведе, до момента, в който ние няма да имаме възможност правилно да съхраним произведената продукция от 2022г. и няма да имаме достатъчно място, за да приберем произведената продукция от 2023г.

Във връзка с гореизложеното, ние, хората произвеждащи храна, призоваваме Министерство на земеделието да предприеме спешни мерки за защита и подкрепа на българските зърнопроизводители във връзка с кризата, вследствие на интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури.

НАЗ призовава европейските „солидарни коридори“ за износ на украинското зърно да преминават транзит през Република България и да достигат до трети държави, застрашени от продоволствена криза. Настояваме да изпълни задължението си, да контролира качеството и да следи съхранението на тази продукция.

Заявяваме, че сме изправени пред трудност, която няма как да бъде преодоляна, без защитата на държавата ни.

Готови сме да защитим, години съзидателен труд и обявяваме ефективна протестна готовност в пограничните държави.“
Декларацията е подписана от Костадин Костадинов, председател на Управителния съвет на НАЗ.

За „Про Нюз Добрич“ той заяви, че утре, в рамките на изложението АГРА в Пловдив, ще се проведе заседание на Управителния съвет на НАЗ, с участието на служебния министър Явор Гечев, на което ще се обсъдят проблемите. „Разговаряме с колегите от пограничните европейски държави – Полша, Румъния, Чехия. Нашите искания са внесени в най-голямата фермерска организация в Европа КОПА – КОДЖЕКА, откъдето те са предадени в ЕК, запознати са евродепутатите. Не мога да кажа кога ще бъдат протестите, чакаме сигнал от ЕК дали ще се обърне внимание на проблемите ни“, заяви Костадинов.