Начало Последни новини Биологичният сорт фасул „Вежен“ на ДЗИ в Ген. Тошево – с номинация...

Биологичният сорт фасул „Вежен“ на ДЗИ в Ген. Тошево – с номинация за иновации на АГРА

Добруджанският земеделски институт в Генерал Тошево е с номинация в раздел 7 „Научни разработки” в Конкурса за иновации на Международните изложения АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ, които се провеждат в Пловдив.

ДЗИ участва в конкурса с биологичен фасул сорт „Вежен“. Това е единственият с пъстри семена (тип пинто) сорт, селекция на Института, регистриран през 2015 година.

В този раздел отличията си оспорват общо 11 от селскостопанските институти към Селскостопанската академия. Още две научни звена на ССА са номинирани в раздел „Сортови семена и посадъчен материал“ на конкурса за иновации на АГРА 2023, информират от Академията.

Изложенията Агра, Винария и Фудтех се утвърдиха като престижен форум за представяне на иновации през годините и тази тенденция продължава. Участниците показват последно поколение технологии и техника за различен вид ферми, икономичен инвентар, подобрени сортове и породи. Победителите в конкурса ще станат ясни днес на церемония в зала „Пловдив“ в Конгресния център.

Припомняме, че миналата година Добруджанският земеделски институт бе отличен с диплом за хибриден слънчоглед „Красела“ в рамките на същия конкурс.