Начало Последни новини ДЗИ – Ген. Тошево с награда от АГРА за сорта биофасул „Вежен“

ДЗИ – Ген. Тошево с награда от АГРА за сорта биофасул „Вежен“

Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево получи награда в Конкурса за иновации на Агра, Винария и Фудтех 2023 с продукта „Биологичен фасул сорт Вежен“. Отличието е в раздела „Научни разработки“, където беше и най-високата конкуренция, а журито присъди и най-много награди за иновативни продукти и технологии.

Научните изследвания и иновациите са вложения с гаранция за бъдещето на агробизнеса. Под това мото премина официалната церемония за връчването на наградите в Конкурса за иновации. Тържественото събитие се проведе в зала „Пловдив“ на Международен панаир Пловдив. 36 иновативни продукта, научни разработки и технологии участваха в десетте раздела на конкурса тази година.

ДЗИ спечели наградата с биологичен фасул сорт „Вежен“ – това е единственият с пъстри семена (тип пинто) сорт, селекция на Института, регистриран през 2015 година. Припомняме, че миналата година Добруджанският земеделски институт бе отличен с диплом за хибриден слънчоглед „Красела“ в рамките на същия конкурс.

„Всеки един от участниците в Конкурса за иновации покрива високите изисквания за креативност. Уверен съм, че внедряването на представените иновативни продукти ще допринесе за ефективността и рентабилността на агробизнеса чрез икономичност и прецизност. Успешното им практическо приложение е основен акцент и една от най-важните причини те да получат тук, в Международен панаир Пловдив своето поле за изява.“, каза при откриването на церемонията доц. д-р Иван Соколов. Той връчи специалните призове на Международен панаир Пловдив на съорганизаторите – АГРОТЕХ и Селскостопанска академия. За дебютното партньорство и принос в обогатяването на програмата на мегафорума бяха наградени с плакет организаторите на Street food fest – „3КО“ ЕООД и „Културно-масова дейност“ ЕООД.

Най-много и успешни иновации бяха излъчени от експертната комисия в раздела „Торове и препарати за селското стопанство“.

Изложенията Агра, Винария и Фудтех се утвърдиха като престижен форум за представяне на иновации през годините и тази тенденция продължава. Участниците показват последно поколение технологии и техника за различен вид ферми, икономичен инвентар, подобрени сортове и породи.