Начало Агроновини Земеделие Влагата в почвата в Добруджа е наполовина по-малко, има риск за пшеницата

Влагата в почвата в Добруджа е наполовина по-малко, има риск за пшеницата

Липсата на достатъчно зимна влага със сигурност влияе на пшениците, споделят земеделци от област Добрич. Те са притеснени от това, че в момента влагозапасеността на почвата е наполовина по-малка, отколкото по това време на миналата година.

„В момента това, което имаме в Добруджа, е между 120 и 180 литра на кв. м., а сега трябва да имаме двойно повече. Ако продължава да няма сериозни валежи, може да се стигне до компрометиране на пшеницата“, посочи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Предстои подхранването на есенниците с торове, което ще определи и добивите. При тази суша това обаче е доста притеснително мероприятие. „Торовете, за да могат да работят, им трябва влага. Когато ториш по време на суша това води до обратен ефект – унищожава се растението и това го видяхме през 2020 г. Ако не вали и колегите не съобразят торовите норми, има риск пшениците да изсъхнат“, каза Жекова, като подчерта, че дори нормално торене, без да са прехвърлени нормите, в сушава година има отрицателен ефект върху растенията.

Пшеничните посеви тази година не се зазимиха заради топлото време. Оттук насетне ще бъдат опасни резките застудявания и големите амплитуди в температурите. „Това го преживяхме миналата година през месец май, когато в определени периоди в Добруджа имаше от минус 5 до плюс 15 градуса. Това стресира страшно много посевите. Рискът в нашия регион за есенниците съществува до средата на май“, посочи тя.

Земеделците чакат валежи през март – това ще бъде добре и за есенниците, и за пролетната сеитба, която масово започва в началото на април, при достигане на температура на почвата около 8 градуса.