Начало Агроновини Животновъдство Промени в Закона за фуражите предвиждат повишаване на сигурността на хранителната верига

Промени в Закона за фуражите предвиждат повишаване на сигурността на хранителната верига

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за фуражите. С промените се въвеждат правила за производството, състава, пускането на пазара и употребата на медикаментозни фуражи, съобщават от пресцентъра на МС. Също така се създава ред за одобрението и регистрацията на обектите, в които се произвеждат и търгуват те. Въвеждат се изисквания за издаване на ветеринарна рецепта, издадена само от ветеринарен лекар след извършен преглед на здравословното състояние на животните. Измененията включват и забрана за реклама на медикаментозни фуражи и за превантивна им употреба.

Освен това се регламентира събирането и обезвреждането на медикаментозни фуражи и на междинни продукти за производството им, които не са използвани. Като се въвежда система за това, тя ще се организира от производителя или търговеца на медикаментозния фураж. Върху опаковката на медикаментозния фураж е предвидено да има посочен безплатен телефонен номер и място, където се събират неизползваните медикаментозни фуражи и междинни продукти за производството им. Информация с безплатните телефони и мястото, където ще се събират неизползваните фуражи или междинни продукти за производството им ще бъде публикувана и на официалната електронна страница на Българска агенция по безопасност на храните.

В измененията и допълненията на Закона за фуражите е обхваната и регистрацията на обектите, в които се извършва търговия на дребно с храни за домашни любимци, която към момента е в обхвата на Закона за ветеринарномедицинската дейност. По този начин се уреждат обществените отношения в цялата фуражна верига.