Начало Агроновини Земеделие До 17 март земеделците могат да кандидатстват за зимни пръскания

До 17 март земеделците могат да кандидатстват за зимни пръскания

До 17 март 2023 г. земеделските стопани могат да кандидатстват за подпомагане по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”, съобщават от ДФ „Земеделие“.

Помощта се предоставя на два етапа. В момента се приемат документи за първия етап – за закупуване на продукти за растителна защита, за контрол на вредители при трайни овощни насаждения, ягоди, малини и маслодайна роза, през зимния сезон, които се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на пъпките. При него стопаните получават до 324 лв. на хектар с ДДС за закупени продукти за борба с вредителите.

Бюджетът на държавната помощ за 2023 г. е 8 000 000 лв. Тя има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения (семкови и костилкови овощни видове, ягоди, малини и маслодайна роза).

Заявления за кандидатстване по схемата се приемат в областните дирекции на ДФЗ. Стопаните трябва да отчетат направените разходи и да представят документи за закупените и приложени продукти за растителна защита до 19 май 2023 г. До 30 юни Държавен фонд „Земеделие“ ще изплати финансовата помощ по схемата.