Начало Последни новини Създават над 1600 декара нови гори в област Добрич през 2023 г.

Създават над 1600 декара нови гори в област Добрич през 2023 г.

650 декара с нови култури ще бъдат създадени през тази година на територията на ДГС-Генерал Тошево, 596 декара в ДЛС-Балчик и 357 в ДГС-Добрич, съобщават от Североизточното държавно предприятие. Общо декарите са над 1 600. Това е най-мащабното залесяване за последните години на територията на СИДП, като в тези три стопанства ще бъдат създадени най-много нови гори. Всички дейности се финансират по програма LIFE и ОПОС, като има и различен процент съфинансиране от българска страна.

Експерти от СИДП, които работят по програма LIFE провериха няколко от новите култури в ДГС-Генерал Тошево, които са създадени в края на миналата година. Залесяването в обектите е комбинирано – с контейнерни фиданки от разсадника на ЮИДП край село Локорско и жълъд. Лесовъдите отчетоха много добро прихващане и кълняемост.

Заместник директорът на териториалното поделение инж. Димитър Иванов сподели, че валежите през зимата не са били достатъчни и го притеснява лятното засушаване в Добруджа, което през последните години нанася големи поражения не само на младите фиданки, но и изобщо на поясите в района. Той каза още, че част от младите гори в близост до Генерал Тошево могат да се поливат и това е заложено в разчетите на стопанството, но пък останалите обекти са отдалечени, на по-труднодостъпни места и е невъзможно до тях да бъде доставена техника и вода. Въпреки трудностите лесовъдите смятат, че ще се справят със задачата си, макар че климатичните промени в тази част на страната изправят пред нови предизвикателства всички работещи в сектор Гори.