Начало Политики и финансиране Г. Събев: 16,75 милиона евро не са достатъчни за компенсация на българските...

Г. Събев: 16,75 милиона евро не са достатъчни за компенсация на българските земеделци

16 ,75 милиона евро няма да са достатъчни да покрият разходите, които българските земеделци трупат вследствие от натиска на вноса на зърно от Украйна. Това заяви зам.-министърът на земеделието Георги Събев в Добрич.

„Имам уверенията на колегите от Румъния, че те също ще настояват за увеличение на този финансов ресурс. Надяваме се, че ЕК ще се вслуша в този призив, защото нашите две страни, а също така Полша, Чехия, Унгария, Словакия, сме най-големите потърпевши на този безмитен внос на украинско зърно“, посочи Събев.

Той обяви, че само за една година у нас има ръст от над 20 пъти на вноса на слънчоглед от Украйна – от 37 000 тона през 2021 г. до над 830 000 тона през 2022 г. „Това е безпрецедентна ситуация за страната, която предизвиква сътресения на пазара. Вярваме, че трябва да се направи повече, тъй като пограничните с Украйна държави плащат цената на т.н. коридори за солидарност, които със съжаление констатираме, че не функционират по предназначението си – за износ на зърно към трети страни, а са канал за внос в рамките на ЕС в безпрецедентно кратки срокове“, заяви заместник-министърът.

Относно обявените по този повод протестни действия и затваряне на граници от българските земеделци, той подчерта, че тези действия са законно право. „Зърнопроизводството у нас има и друг, социален аспект, свързан с изплащането на ренти. Изпитвайки затруднения с високите разходи за производство, има опасност зърнопроизводителите да не са в състояние да изплатят рентите. Обърнах внимание на комисар Войчеховски и за този аспект. Надяваме се ЕК да реагира в кратки срокове“, каза Събев.

Той обясни, че ресурсът от 16,75 млн. евро може да бъде увеличен чрез съфинансиране от националния бюджет, но дори и това увеличение няма да бъде достатъчно за покриването на разходите на зърнопроизводителите.

„Решението за коридорите е политическо, в знак на солидарност с Украйна. Предполагам, че те ще важат, докато продължава военният конфликт, което е още един повод да искаме по-сериозна подкрепа. Защото за съжаление не виждаме край на конфликта и нормализиране на обстановката. Предложихме да се обмисли вариант за въвеждане на някаква такса на входа на ЕС или съпровождане на камионите. Комисарят изрази притеснение, че това противоречи на принципа за свободно движение на стоки в рамките на ЕС. Ние въпреки това търсим решения и законни формулировки“, заяви още Георги Събев.

Той лично смята, че трябва да се търси кардинално решение, а не само спорадични такива, като отпускане на финансов ресурс. „Българските зърнопроизводители казват, че 16,75 млн. евро в никакъв случай не са достатъчно за компенсация на разходите и потенциалните загуби в следващите месеци, защото новата реколта идва, а складовете са пълни с нереализирана продукция. С притеснение земеделците правят пролетната сеитба, защото не е ясно каква ще бъде реализацията на продукцията им“, коментира зам.-министърът.