Начало Последни новини Земеделци излизат с тежка техника на протест на ГКПП Кардам и Дуранкулак

Земеделци излизат с тежка техника на протест на ГКПП Кардам и Дуранкулак

Започва тридневен земеделски протест, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Ефективни протестни действия ще се състоят от днес до петък на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам, съобщиха от НАЗ.

Земеделски производители се събират днес в 9.45 часа на бензиностанцията на село Кардам. Те ще подкарат тежката техника към ГКПП „Йовково”. Планира се и едночасов протест на ГКПП Дуранкулак. Очаква се да се включат около 100 трактора.

Българските земеделски производители пристъпват към ефективни протестни действия с едно искане – да не се удължава за България действието на РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2022/870 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 година, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна.

От НАЗ посочват, че координират по-нататъшните си протестни действия съвместно с целия земеделски сектор на България и Румъния.

„Българските зърнопроизводители са подложени на засилващ се натиск от интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури в страната, който блокира изцяло търговията на родното производство Складовете на земеделските производители са пълни със залежала продукция. Пазар за българското зърно няма, а жътвата предстои след два месеца. Новата реколта няма къде да бъде прибрана и няма изгледи ситуацията да се подобри, ако украинският внос на селскостопански стоки в страната продължи.

НАЗ призовава държавните институции в лицето на Президента на Р България, Министъра на икономиката и Министъра на земеделието да предпазят родното селско стопанство от интензивния украински внос и да се противопоставят на удължаването на действието на Регламент (ЕС) 2022/870 за България.“, заявяват зърнопроизводителите.

Кирил Комитов, председател на областния съюз на земеделските кооперации „Добруджа”, посочи, че на ГКПП Дуранкулак няма да бъде затваряно движението. „Настояваме за отмяна на Регламента и ако Европейската комисия не вземе мерки, на 7 април ще блокираме граничните пунктове заедно с румънските земеделци“, каза той.

„Ние дадохме своята солидарност, понесохме тежестта на съпричастността. Време е останалите богати държави да споделят тази тежест. Искаме да запазим поминъка, който имаме. Искаме да бъдем почтени и да успеем да изпълним обещанията, дадени на нашите арендодатели. Унищожението на селското ни стопанство ще доведе до колапс българската икономика. Не защото сме маята на живота, а защото произвеждаме, плащаме данъци и изплащаме ренти. Сектор зърнопроизводство влага над 9 милиарда в производството си. 3 милиарда от тях отиват като разплащане на ренти. Имаме една единствена цел и тя е да съхраним възможността да произвеждаме, да бъдем почтени и достойни“, се казва още в декларацията на НАЗ.