Начало Бизнес Около 10% по-скъпи от миналата година ще бъдат козунаците за Великден

Около 10% по-скъпи от миналата година ще бъдат козунаците за Великден

Очаква се козунаците за Великден да поскъпнат средно с около 10% в сравнение с миналата година. Производители твърдят, че колко ще струват отделните разфасовки на сладкия хляб ще стане ясно през следващата седмица, когато пекарните ще започнат да зареждат продуктите, които в момента са с много динамични цени. Във всички случаи обаче поскъпване ще има.

„За моето производство мога да кажа, че повишението според разчетите ми ще бъде от 7 до 10%. При всеки производител е различно, в зависимост от вида на козунака и вложените продукти. Увеличението се налага заради повишените цени за последната година на всичко в производствения процес – брашно, яйцата особено, локум, стафиди, шоколад“, каза за Про Нюз Добрич Тошко Няголов, председател на Регионален съюз на хлебарите и сладкарите в област Добрич.

По думите му пекарите, които правят най-обикновен козунак с готови миксове, може би няма да вдигнат цените, макар че самият микс е по-скъп с около 25% тази година. Всички обаче се съобразяват с покупателната способност на потребителите.

Няголов сподели, че купува яйца от голяма местна ферма до Ген. Тошево. „Оттам ги вземам директно, на едро. Това е добре по две причини – първо съм сигурен, че продуктът е пресен и сигурен, освен това е и е по-лесно за доставката. По принцип яйцата скочиха три пъти от предишния Великден. А специалното брашно за козунаци е 1.20 лв./кг, – с 20-25% по-скъпо“, посочи Няголов.

Масово козунакът за Великден се произвежда в разфасовки от 400 и 500 грама. Той специално ще прави 250 и 500 гр. „В момента е трудно да кажа каква ще е цената, защото още не сме заредили продуктите, с които ще работим. Пазарът е много динамичен, може някои цени да спаднат, други да се повишат. Например олиото падна, а цените на маслата, маргарините, свинската мас са плаващи. През следващата седмица ще зареждаме брашното за козунак и не знам с каква цена ще дойде“, коментира Няголов.

Той счита, че тази година хлябът няма да поскъпне. „Цената му се стабилизира и поне на този етап няма да има промяна. Доколкото разбирам, нагласата е нулевата ставка за хляба и брашното да се запази поне до края на годината. Ако това не стане и ако се спрат помощите за ел. енергия, смятам, че хлябът ще поскъпне. Цената на газа също е сериозен фактор, особено в големите хлебозаводи“, подчерта той.

Цените на брашната не се очаква да паднат. „През есента, когато цената на пшеницата беше висока и от страх да не се вдигне още, мелничарите се запасиха със сериозни количества на високи цени, теглиха и кредити. Сега, когато цената на зърното падна, и да искат няма как да свалят цената на брашното, защото са купили скъпа пшеница и до нова реколта няма да зареждат“, каза Тошко Няголов.