Начало Последни новини Земеделци изсипаха едно ремарке слънчоглед на граничния пункт до Кардам

Земеделци изсипаха едно ремарке слънчоглед на граничния пункт до Кардам

В третия ден от земеделските протести, тази сутрин производители отново блокираха граничните пунктове при Кардам и Дуранкулак.

В момента през ГКПП Йовково не може да се преминава, на платното има изсипано едно ремарке слънчоглед. „Пълно е с камиони, вероятно има около 70 украински и молдовски камиона, които излизат от България, което означава, че са оставили стока в страната“, каза за Про Нюз Добрич Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

По думите й, на практика вчера цялата северна граница на страната бе затворена за около час от земеделска техника, днес се случва същото. Искането на земеделците е за прекратяване на безмитния внос на украински стоки в Европейския съюз. Те настояват да бъде защитено българското производство и българската продукция да бъде реализирана на справедливи цени.

„Много е тревожна информацията, че в българските складове има зърно за над 3,5 милиарда лева. Нашата стока залежава, а ние внасяме. Силно се надявам да има резултати от разговорите, които бяха проведен вчера и с президента, и с министрите на земеделието и икономиката. Надяваме се да има резултат и колегите от Полша, Румъния, Унгария, Словакия просто да продължат с исканията си към ЕК“, допълни Жекова.

На 4 април ще се проведе заседание на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Тогава ще вземе решение дали земеделците да подкрепят колегите си от Румъния, които вече са обявили, че ще имат протести.