Начало Агроновини Земеделие Български и румънски земеделци ще протестират на 7 април при Кардам и...

Български и румънски земеделци ще протестират на 7 април при Кардам и Русе

Земеделци от България и Румъния ще протестират при граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) „Дунав мост“ (Русе – Гюргево) и „Кардам – Негру вода“ на 7 април, петък, каза за Про Нюз Добрич председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Протестите ще започнат в 10:00 часа, като при разклона за с. Йовково трафикът ще бъде блокиран за около час. След това по пътя ще се движи тежка земеделска техника.

Между 29 и 31 март зърнопроизводители от цялата страна се стекоха на границата със северната ни съседка при Кардам, Силистра, Русе и Видин с искане за прекратяване на безмитния внос на украински стоки в Европейския съюз, защита на българското производство и реализиране на родната продукция на справедливи цени.

На втория ден от протеста представители на бранша за кратко блокираха и границата при шабленското село Дуранкулак, а на третия изсипаха ремарке със слънчоглед на пътя за ГКПП „Кардам“.

По думите на Илия Проданов, заместник-председател на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в резултат на безмитния внос от Украйна изкупната цена на продукцията на българските производители е 40 процента под себестойност, като само при слънчогледа загубите възлизат на около 800 милиона лева.

В България за година се произвеждат около 2 милиона тона слънчоглед. Не повече от 5-10 на сто от тях са реализирани до момента, допълни той. По складовете залежават и около 4 милиона тона пшеница.

„Европа иска да помогне на Украйна, но през последната година го прави на гърба на българския и румънския производител. Време е и западните държави да поемат тежестта на тази помощ. Не може нашата стока да залежава за сметка на помощта за Украйна. Искаме този внос да бъде прекратен“, коментира Проданов.