Начало Агроновини Земеделие Измръзнаха овощни градини в Североизточна България, 90% от кайсиите са унищожени

Измръзнаха овощни градини в Североизточна България, 90% от кайсиите са унищожени

Овощните градини в Североизточна България сериозно пострадаха от ниските сутрешни температури напоследък. Овощарите констатираха щети по поречието на Дунав, в Силистра, Русе, най-северната част на област Добрич, в Шуменско.

„На 29 март температурите паднаха до минус 5,5 градуса, а в Шумен – до минус 7 градуса. А в овощните градини в нашия район бяха цъфнали кайсиите, черешите и прасковите. Те са много сериозно повредени. Кайсията 90% е унищожена, останаха по-късно цъфтящите, но масово е загинала от замръза“, сподели за Про Нюз Добрич Димитричка Търпанова, зам.-председател на Добруджанския овощарски съюз.

Тя допълни, че проблемът не е само в Североизточна България, а и в Сливенско, Казанлък, Бургас, Старозагорско. „Толкова поражения по черешите не е имало отдавна. Когато през 2020 година измръзнаха кайсиите, черешата оцеля. Но ранният цъфтеж, изтеглянето на времето на цъфтеж допринася за този лош развой. Сега и при крушата има проблеми – около 70% от дърветата са пострадали“, посочи Търпанова.

Преди дни от Министерството на земеделието обявиха, че ниските температури са били критични за овощните видове, встъпили във фаза цъфтеж, и се наблюдават сериозни щети – между 80 и 100 % върху плодните дървета. В срок до 10 работни дни след възникване на събитието земеделците могат да подадат заявления за помощ. Предвид спецификата в развитието на овощните видове и необходимостта от повече от един оглед, проверките от постоянно действащите експертни комисии ще се извършват в период от 3 до 4 седмици след подаване на заявлението. По този начин ще може да се направи точна оценка за процента на щетите, нанесени от ниските температури.

„Проблемът тук е, че ако не е на 100% унищожена реколтата, производителят няма право на подпомагане. Той няма да получи нищо, ако овощната градина е увредена на 80% например. Средствата от тази помощ се получават декември месец със заповед на министъра“, поясни Търпанова.

Овощарите не са оптимисти, защото се очакват още слани. Миналата година на отделни места е имало замръзи, но не толкова масово, както сега.

„Всяка година има поражения, но рядко са годините с такова масово унищожаване на овощни градини. 2020-ра беше такава, тази също. Лошото е, че зачестяват тези аномалии. Миналата година например голямата суша беше причина част от овощните градини да имат по-малка заложба“, каза още Търпанова.

По думите й, и тази година ще е трудна за овощарите – и заради липса на производство, и като пазар. Миналата година браншът беше недоволен от ниски изкупни цени, които не покриват разходите за производство, проблемен пазар, нерегулиран внос и липса на адекватна държавна политика.