Начало Политики и финансиране Кметът на Добрич с писмо до ЕНП за защита на българските зърнопроизводители

Кметът на Добрич с писмо до ЕНП за защита на българските зърнопроизводители

Кметът на Добрич Йордан Йорданов съобщи в профила си във фейсбук, че днес е изпратил писмо до Манфред Вебер, в качеството му на Председател на Европейската народна партия /ЕНП/. С него той призовава европейските институции да защитят интереса на българските зърнопроизводители.

„Без да поставям под съмнение подкрепата към украинския народ, смятам че като българи сме длъжни да защитим българското производство, така както вече направи Полша, посочва Йорданов. Той отправя призива в качеството си на председател на партия Движение „България на гражданите“, която е член на Европейската народна партия (ЕНП), и на кмет на град Добрич, който е в център на аграрното производство на България – Добруджа.

„Безмитният внос на украинска стока обаче поставя пред сериозно предизвикателство българските, румънските и полските производители, които не могат да реализират продукцията си. Складовете са пълни, а удължаването на регламента, който разрешава безмитния внос ще доведе до фалит хиляди стопани.

Считаме, че това носи не само сериозен риск за конкретни земеделски производители, а заплашва с унищожение цели традиционни сектори в Югоизточна Европа“, пише още Йорданов.

Преди дни зърнопроизводители от област Добрич, както и колегите им от цялата страна, блокираха гранични пунктове, включително и ГКПП Кардам в знак на протест срещу безмитния внос на селскостопанска продукция от Украйна.