Начало Агроновини Животновъдство Увеличава се държавната помощ за развъдните асоциации за подкрепа на селекционната дейност

Увеличава се държавната помощ за развъдните асоциации за подкрепа на селекционната дейност

За първи път Министерството на земеделието предвижда финансиране за геномна оценка в млечното говедовъдство

Увеличаваме държавната помощ за развъдните асоциации през 2023 г., за да подкрепим селекционната дейност и конкурентоспособността на българските фермери. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев пред Съвета по генетични ресурси в животновъдството, който се проведе в продължение на два дни – във вторник с браншовите организации от сектор „Говедовъдство“, а в сряда с овцевъдни и козевъдни организации.

Развъдните асоциации бяха запознати с проекта на схемата за държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне на продуктивността и генетичните качества на животните за 2023 г., като се планира бюджетът по част от ставките да бъде увеличен средно с 20 на сто спрямо предходната година. За първи път агроминистерството предвижда да финансира извършването на геномна оценка в млечното говедовъдство.

„Така ще имаме реални критерии за подпомагане и ясни данни дали е продуктивно отглеждането на дадено животно“, обясни Явор Гечев. Той посочи, че с внедряването на иновации и модерни методи ще се подобрят резултатите на сектора.

Агроминистърът подчерта, че няма да се правят компромиси по отношение на контрола. „Предприели сме мерки срещу виртуалните животни и ще действаме превантивно срещу измами при получаване на субсидии“, каза министър Гечев.

„Предстои указанията да бъдат изпратени за нотифициране от Европейската комисия, а първият транш за животновъдите да бъде разплатен в максимално кратък срок“, съобщи заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков.

Участниците в срещите отчетоха, че схемата е балансирана и направиха конкретни препоръки към предложените текстове.

„Нашата цел е да подкрепим работата на развъдните асоциации, за да вдигнем нивото на селекцията и репродукцията, и да направим по-конкурентоспособни българските земеделски производители“, каза в заключение министър Гечев.