Начало Политики и финансиране България също обмисля да спре вноса на зърно от Украйна

България също обмисля да спре вноса на зърно от Украйна

Министерството на земеделието обмисля да наложи забрана на вноса на украински зърнени култури, подобно на Полша и Унгария, обяви министър Явор Гечев.

Това е следствие от полското и унгарското решение, като министърът се опасява, че „ако ние не реагираме по сходен, натрупванията на българска територия може да станат още по-големи“, обясни Гечев, цитиран от БНР. В същото време Европейската комисия обяви, че смята въведените едностранни забрани за внос на продукция от Украйна за неприемливи.

Страната ни е поискала реакция от Брюксел още през месец септември, а преди дни министърът е провел онлайн разговори с колеги от шест държави.

Полша и Унгария ограничиха вноса на зърно, както и на други хранителни стоки. По-рано полският министър-председател Ярослав Качински коментира, че страната му подкрепя Украйна, но на първо място всяка власт трябва да защити интересите на гражданите си.

Всичко това се случва на фона на протестни действия в редица европейски държави, сред които и България, като само преди дни на територията на област Добрич бе проведен тридневен протест от страна на зърнопроизводителите, които затвориха Граничен пункт “Кардам”.