Начало Политики и финансиране Кабинетът забрани внос на определени стоки от Украйна от 24 април до...

Кабинетът забрани внос на определени стоки от Украйна от 24 април до 30 юни

За периода от 24 април до 30 юни на територията на Република България няма да бъдат допускани определен брой стоки с произход от Украйна. Това реши Министерският съвет на заседание. Забраната се отнася до над 20 стоки. Сред тях са пшеница, слънчогледово масло, мляко и млечни продукти, месо, яйца и други.

Забраната няма да бъде прилагана за транзитнопреминаващите стоки през територията на България, в случай че партидите са в специализирани транспортни средства, запечатани и пломбирани на границата, без да се допуска разтоварване и претоварването им на територията на страната ни. Забраната не важи и в случай че в декларацията, придружаваща пратката, се декларира, че крайната дестинация на товара не е Република България.

Правителственото решение отчита необходимостта от обезпечаване транзитното преминаване през коридорите на солидарността на доставките от жизненоважни храни за най-нуждаещите се в трети страни, посочват от Министерски съвет.

Решението на правителството дойде след поредица от земеделски протести в цялата страна, включително и на територията на област Добрич. В същото време десетки шофьори на тирове, натоварени с украинско зърно, бедстват, без да знаят какво ще се случи.