Начало Бизнес 1500 проверки извърши БАБХ преди Гергьовден, съставени са 15 акта

1500 проверки извърши БАБХ преди Гергьовден, съставени са 15 акта

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1498 проверки в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене в периода от 2 до 6 май 2023 г. От тях 1103 са по планов контрол, а 45 по сигнали и оплаквания от граждани, съобщават от Агенцията.

За констатирани нарушения при инспекциите са съставени 15 акта за установени административни нарушения и 76 предписания.

Преустановена е дейността на 2 обекта – в единия за несъответствия на материално-техническата база, а в другия за неспазване на хигиенните изисквания, липса на записи, свързани в Системата за управление безопасността на храните.

През изминалата седмица са унищожени 53 кг храни. Възбранени и насочени за унищожаване още 161 кг и 8 литра храни от животински и неживотински произход, част от които са били с изтекъл срок на годност, неправилно съхранени или без етикети.

Констатираните несъответствия при извършените проверки на територията на Република България свързани с прилагане на законодателството в областта на храните са, сред които предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без документи за произход, без етикетировка, неправилно съхранени; несъответствия на сграден фонд, материално-техническа база, технологично оборудване и незадоволително хигиенно състояние; работещи обекти без да са вписани в регистъра по Закона за храните и други.

Гражданите могат да подават сигнали и оплаквания до Българската агенция по безопасност на храните на Горещия телефон 0700 122 99 (на цената на един градски разговор, съгласно тарифния план на подателя) или в секция „Подай сигнал“ на официалния сайт на БАБХ.