Начало Пазари БАБХ ще провери 4 марки овче сирене дали продуктът съдържа само овче...

БАБХ ще провери 4 марки овче сирене дали продуктът съдържа само овче мляко

След проведен тест в акредитирана международна лаборатория направени и финансирани по поръчка на „Сдружение за достъпна и качествена храна“ беше установено, че само едно от 5-те най-скъпите и най-популярни на пазара овчи сирена наистина съдържат само овче мляко, останалото е смес – овче с краве мляко. Това съобщават от Сдружението.

Това със сигурност въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт едно от най-скъпите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко. Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко с което се размесва. Тоест реномираните производители на овче сирена получават в пъти по ниска като себестойност продукция. Част от потребителите купуват именно овчето сирене поради алергии или по лекарско предписание и наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми.

Още в края на миналата година след проведена от Сдружението кръгла маса на тема “Качествени ли са българските млечни продукти ” експерти от ЗДКХ препоръчаха на организациите на бранша да си направят отраслов стандарт, който доброволно да бъде спазван.

Все още не е ясно дали има съдържание на немлечни мазнини в изследваните петте овчи сирена.

Сдружението припомня, че използването им не е забранено и е задължително наличието им в храните да бъде изрично изписано на етикетите им и потребителите да бъдат информирани надлежно.

“Тeзи крайно тревожни резултати хвърлят петно върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което в началото на на 2023 г се нареди на 19-о място в света според класацията на Taste Atlas”, смята Андрей Велчев, Председател на УС на Сдружението за достъпна и качествена храна .

Според нея най-хубавото сирене в света е Пармиджано, а на 19-то място е именно родното овче бяло саламурено сирене. То се характеризира с нежна, влажна и ронлива текстура и свеж вкус. Освен в България сиренето е много популярно в Македония, Румъния, Албания и Гърция.

След оповестяване на резултатите от теста, от БАБХ съобщиха, че ще направят проверка.

В случай, че резултатите бъдат потвърдени, БАБХ ще предприеме административнонаказателни мерки към производителите, допуснали подвеждане на потребителите.

Законът за храните предвижда санкция за нарушителите в размер на 2-4 хил. лева, при първо нарушение.