Начало Агроновини Земеделие ДЗИ-Ген. Тошево закупи малка мелница, ще предлага био брашно от ръж и...

ДЗИ-Ген. Тошево закупи малка мелница, ще предлага био брашно от ръж и лимец

Добруджанския земеделски институт край Ген. Тошево е закупил мелница за брашно от произвежданите в полетата на Института по био начин лимец и ръж. Съоръжението е азиатско производство и е на стойност 25 000 долара, с включен транспорт, каза директорът на ДЗИ доц. Илия Илиев по време на Открития ден на Института.

Мелницата е купена миналата година. „Тя не е за промишлени нужди, но ще даде възможност да произведем брашно от наши продукти, специално от био ръж, лимец и силни пшеници“, посочи Илиев. Мелницата е вече доставена, подготвя се помещение за нея, предстои монтаж. Надеждите са тя да бъде пусната в експлоатация и да изкара брашно още тази година.

Капацитетът й е 15 тона зърно на денонощие. „Ние имаме в момента продукция, произведена по био начин, около 15 тона. Но можем да преработваме и 2-3 тона на ден, като смятаме, че бързо ще продадем това, с което разполагаме“, каза Илиев.

Той допълни, че турски фирми купуват от тях силни пшеници, защото в съседната държава държат на качеството на брашното. „Турците купуват от нас например 20 тона базови семена, засяват веднъж, от 20 тона получават 180 тона, тях още веднъж ги засяват и от това, което получават – над 1000 тона, вече подават за производство на брашно“, обясни директорът на ДЗИ.

В полетата на Института се отглеждат 4 биологични култури на 84 дка площ – ръж, лимец, соя и фасул. Предлагат био производството от миналата година, но за съжаление към момента няма голям интерес към това зърно.