Начало Агроновини Земеделие Прогноза: От 450 до 900 кг. добив от декар пшеница се очаква...

Прогноза: От 450 до 900 кг. добив от декар пшеница се очаква в Добруджа това лято

Състоянието на есенниците на този етап показва, че реколтата от пшеница в Добруджа ще бъде средно 500 кг. от декар. Прогнозата направи проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. По думите му ще има полета с добиви от 900 кг./дка и такива с 450 кг./дка, в зависимост от падналите валежи. Киряков смята, че добив от 450 кг./дка в сегашните условия няма да покрие себестойността на продукцията, особено при ниските цени и липсата на износ.

Професорът определи селскостопанската година като много интересна и приличаща на 2020 г. По думите му есента премина с топло време и почти без валежи, което накара земеделците да изместят сеитбата. Зимата беше топла и безснежна, като културите почти не влязоха в покой. Топлото време доведе до появата на болести, като септориоза, кафява ръжда, много листни въшки и поява на жълто ечемичено вджуджаване.

През пролетта отново се повтори 2020 г. по отношение на засушаване и ниски температури, което доведе до известно стресиране на пшеницата, посочи фитопатологът. Появи се жълта ръжда и се наложи някои земеделци да третират 2-3 пъти. Въпреки това доста посеви в района бяха нападнати от жълта ръжда. Киряков отбеляза и поява на фузариоза /побеляване на класовете/ и неприятели, като житна дървеница.

Дъждовете през последните седмици са повлияли благоприятно на зърнено-житните култури и е добре повече да не вали. Има обаче много силно засушени райони – по Черноморието, особено Шабла и Дуранкулак. „На места паднаха по 30 л. дъжда, но в съседно землище нямаше и 5 л. и това ще окаже влияние върху продуктивността“, посочи научният работник.

Препоръката е земеделците да имат в полетата си поне 10-20% българска селекция, която е пригодена към условията в страната. Фермерите трябва да залагат и на качеството, не само на високите добиви от чуждата селекция. Над 120 сорта пшеница се предлагат от 5-6 селекционни къщи само в страната, изтъкна Киряков.

Той допълни, че жътвата се очаква да започне в първите дни на юли.