Начало Последни новини Традиционният Открит ден събра в полетата на ДЗИ – Ген. Тошево земеделци,...

Традиционният Открит ден събра в полетата на ДЗИ – Ген. Тошево земеделци, партньори и научни работници

Добруджанският земеделски институт /ДЗИ/ край Генерал Тошево по традиция отвори врати за фермери, бизнес партньори и учени от цялата страна, обединени от идеята за подкрепа на производството и пазарната реализация на семена от български сортове полски култури. Днешният Открит ден премина под наслов „Научният подход в земеделието – в помощ на производителя“.

Гости на събитието бяха областният управител в оставка Здравко Здравков, кметът на Ген. Тошево Валентин Димитров, инж. Десислава Иванова – директор на ОД „Земеделие“, представители на две турски фирми, които от години поддържат тесни партньорски връзки с ДЗИ.

„ДЗИ е институция, която от десетилетия задава иновацията и модерното в полевъдството. Институтът отново ще зададе една висока летва за новите сортове и хибриди. За всички трябва да е ясно, че няма по-добро от българското, то се е доказало. Надявам се зърнопроизводителите, особено добруджанските, да гласуват доверие на родната марка“, заяви Здравко Здравков. Той връчи на директора на ДЗИ доц. Илия Илиев почетен знак на Областния управител за постигнатото от Института и позицията да бъде № 1 в полевъдството в България, а и по света.

„ДЗИ е институт, който през годините се е доказал като лидер в аграрната наука и практика в страната. Той е една от емблемите на община Ген. Тошево и Добруджа, който въпреки трудностите продължава да се развива успоредно с модерното земеделие в света. Пожелавам успешна реализация на българския и световния пазар“, изтъкна Валентин Димитров.

Турският агробизнесмен Кемал Йозтюрк, представител на семепроизводителната фирма „Добруджа Тохумджулък” от град Коня, поздрави домакините и гостите, като посочи, че вече шести сорт пшеница на ДЗИ се вписва в националната продуктова листа на Турция. През април т.г. в листата е включен и един сорт зимен ечемик „Оникс“.
Кемал Йозтюрк връчи плакети на двама научни работници и директора на ДЗИ доц. Илиев за утвърждаване на ечемика в турската листа.

„Въпреки сложната пазарна обстановка, през изминалата година успяхме да изведем успешно семепроизводство и да реализираме на пазара 60% от заготвените базови семена пшеница, 85% от хибридните семена слънчоглед и 80% от базовите семена фасул. Имало е и по-добри години. Поради навлизането на чуждите сортове зърнено-житни култури много от нашите земеделци все още погрешно залагат на високия добив, а не на качеството. Надяваме се това да се промени“, заяви доц. Илиев.

На полетата на ДЗИ днес бяха демонстрирани сортовете, от които ще се предлагат семена за есенната сеитба. Тази година се представят над 40 сорта зърнено-житни култури, включително сортове от най-новата селекция на Института – обикновена пшеница „Шибил“, „Боил“, „Чудомира“, „Юлита“ и др., тритикале, ечемик, 4 сорта полски фасул и 4 хибрида слънчоглед, селекция на ДЗИ. Представят се и земеделски култури, отглеждани в условията на биологично производство – соя, фасул, ръж и едрозърнест лимец.