Начало Агроновини Земеделие Добив от 510 кг./дка пшеница за страната предвиждат от САРА

Добив от 510 кг./дка пшеница за страната предвиждат от САРА

Среден добив за страната от 510 килограма от декар пшеница това лято предвиждат от Центъра за икономически анализи на селското стопанство /САРА/. Общото производство ще бъде около 6,3 милиона тона, като в прогнозите си анализаторите допускат грешка от плюс-минус 5%.

Текущите предвиждания на САРА за настъпващата нова реколта при пшеницата са направени на база отчитането на валежите и историческите данни, с открити прилики с 1987 г. по отношение на разпределение на валежите през важните вегетационни месеци.

Прогнозите на европейския бюлетин JRC Mars за мониторинг на селскостопанските ресурси са за по-висок добив – от 568 кг./дка.

Текущата оценка за добива при ечемика на САРА е от 490 кг./дка, а показателите на JRC Mars са за 523 кг./дка. Най-вероятно произведеният ечемик ще бъда 560 хил. тона.

Жътвената кампания се очаква да се забави в сравнение с обичайното начало заради по-високата влага. Началните изкупни цени на пшеницата се прогнозират да стартират в диапазона 430-450 лв/т.

Прогнозите на Министерството на земеделието на САЩ за световната реколта при пшеница 2023/24 г. са за много високи нива от 790 млн.т. Същевременно при основните страни износителки, каквито са Русия, Украйна и Австралия, се очаква с около 15% по-ниско производство от миналата година. Около средното за последните 5 години се очаква да бъде производството на ечемик – 147 млн.т. Силна се счита да остане реколтата при рапицата – 87 млн.т., посочват от САРА.