Начало Агроновини Земеделие Започна жътвата на лавандула в област Добрич, площите намаляват, няма пазар за...

Започна жътвата на лавандула в област Добрич, площите намаляват, няма пазар за маслото

В някои райони на област Добрич започна косенето на лавандулата. Земеделски стопани съобщават за ниски добиви на етерично масло, липса на пазари, налични непродадени количества от миналата и предишни години и в момента липса на цена на продукта. Според земеделци площите с лавандула са намалели драстично.

Фирмата на Николай Бончев отглежда 300 декара лавандула край с. Свети Никола в община Каварна. Започнали са жътвата, като добивите им са средни – 5-6 кг. масло от декар. Миналата година добивите са били по-добри.

„В различните райони е различно – където са били по-благоприятни условията, лавандулата пуска повече масло. Зависи и от категорията на почвите, и от падналите дъждове. При нас нямаше дъжд въобще. Пазар няма никакъв, един отрасъл си отива от Добруджа. Много колеги развалят, други искат да развалят насажденията си. Тъй като имаме и дестилерия, последните две седмици разговарям непрекъснато с колеги, всички мислят да си разорат площите с лавандула“, коментира за Про Нюз Добрич Бончев.

Земеделецът Тодор Карагюлиев от с. Българево пък е разорал тази година своите 400 дка с лавандула. „Не вървят нещата, не се купува маслото. Цените са ниски, но по-големият проблем е, че няма никакъв пазар. В община Каварна масово развалят площи, почти не останаха насаждения с лавандула. Миналата година почти никой не успя да продаде маслото – никой не търси да купи“, сподели той.

„Чака ни тежка кампания“, заяви бизнесменът Йордан Апостолов, който има 200 дка с лавандула в община Добричка. Той още не е започнал косенето, защото вчера в землището са паднали 40 л/кв.м. дъжд. По думите му вече се жъне в Каварненско и край Ген. Тошево. На много места обаче на следващия ден след дъжда, след като напече слънцето, лавандулата прегаря.

„От колеги чувам, че добивите са много ниски. Има много зелена маса, много пари се дават за изваряване, а маслото е малко – 3-4 кг/дка. При тези атмосферни условия тази година, с много валежи и не много високи температури лавандулата избуява като растение, а не пуска масло“, коментира Апостолов.

По думите му голяма част от миналогодишното масло стои, в момента на пазара се предлага масло под 40 лв./кг, но и на тази ниска цена пак няма купувачи. Припомня, че миналата година продуктът масово се продаваше за 30-60 лв./кг. в зависимост от качеството.

Апостолов твърди, че в областта от миналата година насам са развалени 40 000 дка с лавандула. Според данните на ОД „Земеделие“, м.г. декарите с лавандула бяха около 70 000.

„Недобросъвестните търговци унищожиха българския пазар за лавандулово масло. В пиковите години започнаха да смесват маслото с химически подобрители, за които се доказа, че изкуствено са привнесени и на този бранш в България беше ударен шамар. Неслучайно в ЕС върви тази полемика около етеричните масла с неясни примеси. Никой не ни е виновен. Това е директива на ЕС от 2020 година и много от държавите си свършиха работата по нея и си защитиха производителите, а българските правителства – не. Производителят не прави каламбури със собственото си производство, привнасянето го правят недобросъвестни търговци“, заяви Апостолов.