Начало Агроновини Животновъдство Потвърдиха първото огнище за 2023 г. на Африканска чума по свинете

Потвърдиха първото огнище за 2023 г. на Африканска чума по свинете

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в село Долни Цибър в Област Монтана, информират от Агенцията. Заболяването е потвърдено след лабораторен анализ в животновъден обекта тип „лично стопанство“, отглеждащ едно домашно прасе.

Това е първо огнище на вируса при домашни свине в Република България през 2023 година.

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство. Предстои извършване на почистване и многократна дезинфекция на животновъдния обект, както и осъществяването на епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни свине 35 дни преди установяване на заболяването.

Определени са 3-километрова предпазна зона, около огнището: община Вълчедръм, област Монтана – с. Долни Цибър и с. Горни Цибър. В 10-км наблюдавана зона влизат населените места, както следва: от общ. Вълчедръм, обл. Монтана – с. Игнатово, с. Златия, с. Разград, с. Ботево, с. Мокреш, а в общ. Лом – с. Станево и с. Ковачица.

БАБХ напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно.