Начало Агроновини Земеделие Въпреки добрата реколта в област Добрич се очертават тежки проблеми в сектора

Въпреки добрата реколта в област Добрич се очертават тежки проблеми в сектора

Добивите от тазгодишната жътва не могат да се поставят под общ знаменател, защото варират в различните части на областта. В северните райони на крайморска Добруджа земеделците жънат по 250-300 килограма среден добив от декар, което е изключително ниско, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

От браншовата организация се опасяват, че на север слънчогледови и царевични култури няма да се жънат, предвид засушаването.

Изненадващо ниски тази година са добивите в района на Генерал Тошево –средно по 450 килограма от декар.

По данни на Областната дирекция „Земеделие“ средният добив в област Добрич е 550 кг/дка, което е и очакваното равнище според земеделците.

Заради сътресения по време на вегетацията на растенията, има големи разлики в добивите, дори и в едно землище, посочи Жекова. В стопанството , което обработва земя в района на село Поручик Гешаново, добивът от пшеница е между 500 и 750 кг/дка.

„Ситуацията е различна, но общата картина определя добра реколта за България”, каза председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

По думите й проблем за сектор “Зърнопроизводство” в момента е, че има изключително голям преходен запас зърно от миналата година – над 1 млн. тона пшеница, които стоят по складовете. Ако реколтата е сходна с тази от миналата година, се очаква добив на над 6 млн. тона, което значи, че в 2023 година ще влезем с 7,5 млн. тона пшеница, коментира Жекова.

“България употребява около милион и 200 хил. тона. Това означава, че трябва да намерим пазар на много тонове пшеница. Пазарът е изключително труден, предвид ситуацията в Украйна, предвид това, че руската пшеница влезе на наши традиционни пазари, като Африка и арабския свят, влезе на европейския пазар, така че ситуацията ще е трудна. Надявам се да се намери решение,” коментира Радостина Жекова.