Начало Новини При голям интерес премина откриването на Деня на полето край Добрич

При голям интерес премина откриването на Деня на полето край Добрич

Официално беше открито Второто издание на Деня на полето, организирано от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Гости на събитието бяха кметът на Добрич Йордан Йорданов, областният управител Йорданка Костадинова, Таня Георгиева – заместник-министър на земеделието и храните, Костадин Костадинов – председател на Българска аграрна камара, Илия Проданов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„За втора поредна година Добруджанският съюз на зърнопроизводителите провежда Ден на полето. Въпреки трудностите, трудните години, намериха какво да ги обедини – любовта към земята. Любовта към това да отгледаме от малко и да нахраним цяла България“, каза кметът Йордан Йорданов. Той се обърна към зърнопроизводителите и всички хора, които произвеждат с думите: „Искам да ви окуража да продължавате да произвеждате. Защото вие произвеждате за България, за нашите деца. Не се предавайте пред трудностите, защото само те ще ви сплотят и ще бъдете заедно. Успех на деня на полето и благодаря на Радостина Жекова“, каза той.

Областният управител Йорданка Костадинова приветства всички присъстващи и пожела здраве и удовлетвореност от труда им. „Вярвам, че срещата, която си давате днес ще бъде ползотворна, за да обогати опита ви и да допринесе за привличане интереса на младите хора към растениевъдството, фермерството и земеделската техника. Нека стопанската година възнагради труда ви!“, пожела тя.

Председателят на Българската аграрна камара Костадин Костадинов изрази задоволството си, че за втора година в Добруджа се провежда това мероприятие. „За втора година тук са събрани младостта, хората на полето, науката и всички, които се занимават с тази дейност. Нека това начинание продължи занапред и да се разшири в цялата страна“, пожела той.

Илия Проданов, председател на НАЗ поздрави организаторите от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и председателя му Радостина Жекова за ентусиазма, инициативността и вложените идеи, които са гордост не само за НАЗ, но и за целия земеделски бранш. По думите му Дни на полето се наложи в календара на земеделските производители в България. Затова той пожела на всички присъстващи да намерят нещо ново за стопанствата си на събитието.

„Аз съм добруджанка до мозъка на костите си, второ поколение земеделец и възпитавам трето. Обожавам земята, обожавам Добруджа, да правя това мероприятие, което е повод да се съберем, да кажем това, което ни боли, да се усмихнем и да си честитим това, което ни чака от тук насетне“, каза председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и главен инициатор на събитието Радостина Жекова.

Тя подчерта, че браншовата организация винаги е била социално отговорна. По този повод тази година имат инициатива, съвместно с фотографката Таня Хаджидимитрова. Тя е предоставила фотографии, приходите от които ще се предоставят на Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич, за да останат децата на Добруджа тук, да работят и да се чувстват част от една общност.

„В Добруджа се молим на земята“ – да запазим вярата и оптимизма, които съхраняваме в сърцата си, призова Радостина Жекова.

От името на домакините от “ЕЛ СИ М” ООД Теодора Тодорова, която е второ поколение земеделец, част от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, сподели, че този празник въплъщава добруджанския дух, нашата идентичност, такива, каквито сме. „Радвам се, че се осъществява за втора година, става традиция и се надявам да продължава и занапред. Благодаря на всички, които са тук“, каза тя и пожела след Деня на полетата в Добруджа да паднат поне 20 литра дъжд на полето.

„Пожелавам този добър пример да заразите и другите организации, които също да имат подобни инициативи. Защото с надграждането в настоящата година успявате да намерите баланса между полезното, обмена на знанията, обмена на опита и това да се повеселите“, каза зам.-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева. Тя поздрави всички земеделски производители, служба по земеделие, браншови организации, областни дирекции „Земеделие“, които допринесоха за това да доведем до успешен край тази невиждана до момента кампания 2023 г. „Пожелавам на всички нас да имаме стабилност следващата кампания да е по-подредена, по-смислена и нещата да са по-предвидими и предсказуеми. По отношение ситуацията на зърнените пазари все по-непредсказуемо стана, особено предвид последните действия на одеските пристанища. И днес има заседание на Съвета на министрите по земеделие. Българският министър, заедно с петте държави членки продължават да защитават единната позиция за защита конкурентноспособността на страните, които са най-потърпевши, и за удължаването на ограничението за либерализираната търговия“, каза зам.-министър Таня Георгиева.

Мащабното земеделско събитие, в което над 60 фирми представят своята продукция и иновации, ще продължи до 27 юли на 5-и километър край Добрич, в полетата на “ЕЛ СИ М” ООД. На агрофорума присъстват всички семенарски компании в страната. Тази година ще има сериозно присъствие на фирми, които предлагат гранулирани торове, като и фирми, които се занимават с почвени подобрители. Новото е присъствието на представители на два бранда гуми, ще има и демонстрации на селскостопанска техника.

Предвидена е музикална програма в трите вечери и атракции за деца.