Начало Агроновини Земеделие Земеделци: Въпреки високите заплати липсват добре квалифицирани механизатори

Земеделци: Въпреки високите заплати липсват добре квалифицирани механизатори

Проблемът с липсата на достатъчно и добре квалифицирани механизатори не само продължава да е актуален, но и се задълбочава. Особено по време на жътвената кампания, когато производителите бързат да приберат реколтата от полето.

Скоростта на технологичното развитие е изключително динамична. За да може да се използват новите технологии, е нужна готовност от страна на работещите. Проблемът се отразява и в селското стопанство, където има огромна нужда от квалифицирани механизатори.

Това, което е видно от статистиките на Националния статистически институт в България е, че в сектор “Зърнопроизводство” са най-високите заплати, но в бранша “Селско стопанство” заплатите са ниски, като това се дължи най-вече на заплащането в сектор “Животновъдство” и кампанийното заплащане в сектор “Плодове”. Добрите механизатори струват много пари и така трябва да е, смята председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостна Жекова.

Недостигът на кадри обаче е сериозен проблем за земеделските кооперации, както и за всички работещи в земеделския сектор. Дават се заплати от 3000 лева, работникът се осигурява на пълната сума и осигуровките му се внасят. Когато дойде моментът да се пенсионира, той е сигурен, че ще вземе добра пенсия, обясни Кирил Комитов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации „Добруджа“.

„Те прекарват много часове на полето и са хората, на които трябва да вярваш на 100%, защото им поверяваш много скъпи машини,“ каза Жекова. Тя посочи, че заплатите в сектора се движат между 1500 и 3000 лева по време на кампания.

Изглежда, че по-голямата част от механизаторите с по-дълъг стаж не са толкова запознати с новите технологии, което изисква повече гъвкавост от тях. Това е проблем, който засяга не само селското стопанство, а и други сектори, където се използват съвременни технологии.

Недостигът на кадри, според Кирил Комитов, се дължи на това, че не се създават кадри. „Преди имаше училище, което създаваше механизаторски кадри. Сега на младите хора не им се работи на полето, макар да се работи с модерна техника, климатизирана, компютъризирана“, посочи Комитов.

Дуалното обучение е от изключителна важност за подготовката на младите хора, смята Радостина Жекова, председател на браншовата организация председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Гимназистите трябва да бъдат подготвени за реалната работна среда, за да могат да се адаптират към новите технологии и методи в селското стопанство. Вече има първи стъпки в тази посока, като гимназиите оборудват с нови машини и правят опити за дуално обучение, споделя Жекова.

За разрешаване на проблема с липсата на квалифицирани кадри се изисква обучение и подкрепа. Някои механизатори имат години опит и стаж, но се нуждаят от обучение за новите технологии. Важно е работодателите и работниците да са подготвени да инвестират в обучение, което ще подобри квалификацията им и ще позволи по-добро използване на съвременните технологии.

Училищата и курсовете са от съществено значение за обучението на нови кадри. Младите хора, които желаят да станат механизатори, трябва да получат необходимите знания и умения за успешно участие в селското стопанство. Преквалификацията също е възможност за хора, които желаят да променят професията си и да се занимават с механизацията в селското стопанство.

Автор: Преслав Нейчев