Начало Лов и риболов ИАРА със засилени проверки през август

ИАРА със засилени проверки през август

В сезона на отпуските и очаквания голям брой на желаещи да практикуват любимото си хоби – риболов, от ИАРА информират, че с цел опазване на рибния ресурс и спазване на правилата за отговорен риболов, със заповед на изпълнителния директор на ИАРА доц. д-р Ваня Стаматова, в периода от 01.08.2023 г. до 31.08.2023 г. вкл., контролните органи на Агенцията ще извършват засилени проверки във водните обекти по чл. 3 от ЗРА (Закон за рибарство и аквакултури), както и на плавателни и моторни превозни средства, на складове, стопански постройки, хладилни помещения и устройства, и също така и на съоръжения за временно съхранение на риба в търговската мрежа.

ИАРА напомня, че съгласно ЗРА лицата, упражняващи любителски риболов, са длъжни:

1. Да използват не повече от 3 броя въдици (пръчки) за риболов с монтирани на тях до две куки (единични или двойни) в изкуствените водни обекти, в Черно море и река Дунав; във водите на Черно море може да се постави чепаре на една от въдиците;

2. Да използват 2 броя въдици (пръчки) с монтирани до 2 броя куки (единични или двойни) при риболов в реките, старите речни корита, крайморските, крайдунавските и вътрешните езера и блата;

3. Да записват улова от всеки риболовен излет по видове в билетите за любителски риболов;

4. Да носят по време на риболовен излет билетите за любителски риболов и да ги представят на контролните органи при поискване.

След еднодневен риболовен излет, при осъществяване на риболов в събота, неделя и на празнични дни, риболовците запазват за себе си до 2 кг пъстървови риби, но не повече от 6 броя. В делнични дни риболовците са длъжни да пускат обратно всяка уловена пъстървова риба. За всички останали видове риба риболовците запазват до 3 кг, с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло. В случаите на улов на жаби и раци задържат до 50 броя. В случай на улов на количество, по-голямо от определеното, уловените екземпляри се връщат във водата, независимо от състоянието им.

Добивът на черна мида и бяла пясъчна мида се извършва единствено чрез ръчен способ (чрез леководолазна дейност). Стопанският улов се извършва с валидно удостоверение, издадено от ИАРА. Строго забранено е да се лови с дънни тралове и драгиране. Любителите риболовци могат да задържат не повече от 3 кг от улова на миди.

ИАРА призовава: Нека заедно да опазим и умножим рибното богатство на България, като се отнасяме отговорно и с грижа към рибния ресурс!