Начало Агроновини Земеделие Царевицата и слънчогледът в област Добрич прегоряха, очакват се по-ниски добиви

Царевицата и слънчогледът в област Добрич прегоряха, очакват се по-ниски добиви

По-ниски добиви от царевица и слънчоглед очакват земеделците в Добруджа тази година заради продължилите две седмици горещини през юли. Масово пролетниците са пострадали от горещия вятър, когато температурите на много места удариха 40 градуса.

Земеделски производители се оплакват, че точно когато царевицата трябваше да се опраши, горещините бяха най-големи и на практика голяма част от посевите в момента нямат заложени кочани. И царевицата, и слънчогледът са прегорели. Прогнозите са, че в някои райони стопаните няма да ожънат нищо.

„Добивите от царевица ще бъдат със сигурност редуцирани. Слънчогледът също пострада. Той беше цъфнал в момента, в който се вдигнаха температурите и там опрашването е спряло. Няма растение, което да се развива при 40 градуса температура, то не може да издържи“, посочи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Към момента не може да се даде прогноза за добивите от пролетници, каза Жекова. Тя припомни, че при пшеницата имаше добиви от 280 до 800 кг./дка в различните райони и предполага, че със слънчогледа ще се случи същото.

Обичайно средните добиви от слънчоглед за Добруджа са около 300 кг./дка, а за царевицата – 700 кг./дка. Тази година обаче се очаква на места земеделците да приберат по 100 кг. слънчоглед и 250-300 кг. царевица.

„Суховеят в Добруджа по принцип го има, сега просто беше много висока температурата. Оттук нататък няма какво да подобри положението, дано това което има заложено, да може да се изхрани. Лошото е, че пак предстоят високи температури. Ще има колеги, които ще ожънат по 100 кг. от слънчогледа, ще има и такива, които въобще няма да жънат царевица“, коментира Жекова.