Начало Политики и финансиране НАЗ е част от Европейския цифров иновационен хъб за земеделие

НАЗ е част от Европейския цифров иновационен хъб за земеделие

Националната асоциация на зърнопроизводителите е част от Европейския цифров иновационен хъб за земеделие в Южен централен регион, одобрен по програма „Цифрова Европа“ с проект AgroDigiRise – АгроХъб.БГ

Фокусът на проекта е земеделието на бъдещето – автоматизиране на процеси, оптимизиране на ресурси, умна агрономия.

Проектът AgroDigiRise популяризира иновативни технологични решения (AI, Големи данни, Машинно обучение, Киберсигурност) с цел внедряването им в земеделските практики.

Като част от проекта, финансиран от Европейската комисия, НАЗ проведе първото обучение на 16 бъдещи регионални координатори, които ще заемат ролята на „дистрибутори“ на технологичните иновации.

Събитието се проведе на 26.07 по време земеделския фестивал – „Ден на полето“ в гр. Добрич, а лектор беше Катя Стайкова, директор на „Клъстер Тракия икономическа зона“. Стайкова представи подробно идеите и целите на проекта.

По думите на Катя Стайкова стана ясно, че бъдещите координатори ще установяват контакт със земеделски стопани и МСП, свързани със земеделието. „С цел промотиране на безплатните услуги по проекта, вие трябва да организирате събития, с които да предизвикате интерес към технологични решения и набор от услуги, подпомагащи дигиталната трансформация“, поясни Стайкова.

Тя уточни, че е важно земеделците да знаят, че могат да тестват преди да инвестират чрез посещения в общо 16 Демо точки в земеделски стопанства и научни звена, които са в процес на изграждане.

С тази възможност заинтересованите лица получават лесен достъп до реално функциониращи технологии, които могат да видят в действие.

По време на обучението се отвори дискусия, като голяма част от присъстващите очертаха проблема, че повечето земеделски стопани са в напреднала възраст и модернизацията в стопанството ще бъде предизвикателство за тях. „Проблем е и създаденото през годините недоверие в нововъведенията“, заявиха бъдещите координатори.