Начало Агроновини Земеделие 6,5 млн. тона е реколтата от пшеница в България, производството на лавандула...

6,5 млн. тона е реколтата от пшеница в България, производството на лавандула се срина с една трета

Продукцията от пшеница възлиза на 6,5 млн. тона – с 3,3% над нивото отпреди една година, поради повишения среден добив от декар. Това сочи текущият седмичен анализ на МЗХ. В резултат на съчетание от по-голям размер реколтирани площи и по-висока продуктивност от единица площ, производството на ечемик и тритикале бележи ръст от съответно 17,3% и 62,6% на годишна база, посочват от Министерството. Същевременно, прибраните количества ръж и маслодайна рапица се свиват респективно с 8,5% и 22,1%, тъй като увеличените средни добиви не са достатъчни да компенсират намалението при площите.

Започна жътвата на маслодаен слънчоглед, като на този етап са добити 86 тона.

Към 10 август 2023 г. производството на лавандула е с 26,4% по-малко на годишна база. Отчита се намаление както на реколтираните площи, така и на средния добив от декар.

От началото на настоящата пазарна година до 13 август 2023 г. през Пристанище Варна1 са изнесени общо 426,8 хил. тона пшеница (в т. ч. 87,2 хил. тона през последната седмица) и 109,8 хил. тона ечемик, което представлява многократен ръст на годишна база.

Към 9 август 2023 г. се отчита леко понижение на средните изкупни цени на хлебна и фуражна пшеница за страната с по около 1% на седмична база. Същевременно, ечемикът и слънчогледът поскъпват респективно с 1,2% и 1,4%. Изкупните цени на царевицата и рапицата се задържат на нивата от предходната седмица.

Хлебната пшеница е на цена 395 лв./тон без ДДС, за сравнение миналата година житото се търгуваше средно за 649 лв./тон.