Начало Агроновини Земеделие Двойно и тройно по-ниски са добивите от слънчоглед в област Добрич, ще...

Двойно и тройно по-ниски са добивите от слънчоглед в област Добрич, ще има срив и в добивите от царевица

Двойно и тройно по-ниски са добивите от слънчоглед в област Добрич това лято в сравнение с миналата година. Жътвата на маслодайната култура в областта дава добиви от 25 до към 150-160 килограма от декар. Прогнозите за царевицата също са лоши. Причината – сушата и екстремно високите температури през юли и август, а земеделци предвиждат нулеви печалби.

Тодор Карагюлиев отглежда 900 декара със слънчоглед в района на Каварна. „Нямаше дъждове и нивите изгоряха. Ние имаме още 2-3 дни работа със слънчогледа, добивите ни са от 100 до 160 кг./дка максимум. Самите питките са свити, неизхранени, семките са като върха на игла – остри, малки и няма добив. Миналата година изкарахме по 220-280 кг./дка“, каза той за Про Нюз Добрич.

В района колегите му са в същото положение. Царевица още не жънат, но и там прогнозите са лоши. В някои полета просто няма кочани, а където има, са съвсем малки. В предишни кампании са стигали до добив от 850 килограма от декар царевица, но тази година прогнозите са за най-много 300 кг./дка.

„Смятам, че причината за лошото състояние на пролетниците и ниските добиви не е толкова сушата, колкото екстремните горещини това лято. Има райони, където паднаха дъждове, но и там едва ли ще изкарат повече от 150 кг. от декар слънчоглед. Тези 37-38 градуса изиграха пагубна роля“, коментира д-р Кралю Кралев, председател на земеделската кооперация в с. Белгун. Там в момента добивите от слънчоглед са 120-140 кг./дка, а миналата година е имало полета с над 300 кг./дка. Кооперацията има 2 500 декара царевица и 3 000 декара слънчоглед.

„Реколтата е слаба, цената на нафтата и торовете отива нагоре, консумативите са скъпи, няма и добра цена на продукцията. Сега при добив 150 кг. слънчоглед и цена от 70 ст. за кг. изкарваме 100 лева от декар. Извадете 30 лева за семената, 30 лева за тор, разходи за нафта и др. – ще излезем на нула“, подчерта д-р Кралев.

Миналата година, при високи добиви и високи цени, кооперацията е дала ренти по 140 лв. Тази година тези пари просто няма откъде да се вземат, смята той.

В област Добрич има отделни полета слънчоглед с добив 25 кг./дка, а масово се прибират по 100-150 кг., посочи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Тя изтъква като причина сушата и високите температури, които са сринали добивите. „Слънчогледът имаше доста добър потенциал, за голямо съжаление обаче дълго време имахме високи температури през юли, а август също върви с горещини и суховей в Добруджа. Това редуцира добивите на слънчогледа, а също и на царевицата – има колеги, които в момента силажират царевица. Има много подадени протоколи за огледи от страна на общинските земеделски служби за пропаднали площи“, коментира Жекова.

Прибирането на царевицата още не е започнало, само се чистят полетата, в които няма да се жъне поради липса на заложени кочани. Земеделците се надяваха на добър добив от царевица от поне 500 кг./дка, но вече е ясно, че това няма да се случи навсякъде. В добра година, средно в област Добрич добивите са около 700 кг./дка.