Начало Агроновини Земеделие Любопитно за слънчогледа

Любопитно за слънчогледа

Слънчогледите покриват полетата на България от толкова години и са толкова широко разпространени, че без тях природата в началото на лятото би изглеждала странна и лишена от съдържание.

По данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН от 2014 г. България е шестият най-голям производител на слънчогледово семе в света.

Какво обаче не знаем за слънчогледите?

Родината на слънчогледа е Северна Америка, където местните племена са започнали да го отглеждат като културен вид преди повече от 4500 години.
Слънчогледите са хелиотропни – те се движат по посока на слънцето. Научното наименование на слънчогледа е Helianthus. То идва от гръцките думи “helios”, което означава слънце, и “anthus”, което означава цвете.
Слънчогледът принадлежи към сем. Сложноцветни (Compositae), род Helianthus L. Този род обединява над 100 вида, повечето от които са разпространени като диворастящи. Като културни полски растения се отглеждат само 2 от тях – H. annuus L. (едногодишен) и H. tuberosus – топинанбур (многогодишен).
Според статистиката на Организацията по прехрана и земеделие на ООН площите със слънчоглед в света надхвърлят 100 милиона декара, което го поставя на трето място по добив на масло.

Слънчогледът, който се отглежда в България

Съществуват различни видове от културния слънчоглед, които се отглеждат за разнообразни цели – за производство на масло, за храна на птици, за консумация на семки и за декоративни цели. В България най-често се среща видът ssp. sativus, който се използва за предимно за производство на слънчогледово масло. Неговият вегетационен период обикновено започва през средата на април и завършва през средата на септември. Неговото стъбло е с височина между 1,70 и 1,80 м.

Слънчогледът у нас се отглежда предимно за семената, от които се получава растително масло. Сеят се хибридни сортове, създадени у нас и чужбина.

Прибирането на слънчогледа се извършва в пълна зрялост, когато 80-90% от питите са вече кафяви или са изсъхнали. Механизираното прибиране на слънчогледа става със зърнени комбайни, които са снабдени със специални приспособления-жътварки.

През последните 10 години в България са регистрирани 25 нови хибрида слънчоглед, които са създадени в Добруджанския земеделски институт (ДЗИ). Много от тях са признати в Румъния, Украйна, Русия и Молдова. Едно от най-големите постижения на ДЗИ е създаденият хибрид Албена през 1986 г., регистриран във Франция (1988 г.) и България (1989 г.). Хибридът Албена е признат за световен стандарт в групата на ранозрелите хибриди, като в началото на 90-те години във Франция заема над 40% от площите, засяти със слънчоглед.
Митология

Древните гърци вярвали, че слънчогледите се обръщат към слънцето заради обожанието на нимфа на име Клития, която била влюбена в Аполон, бога на слънцето. Отначало и той я обичал, но после насочил чувствата си към друга нимфа. В гнева си от ревност Клития разказала на бащата на другата нимфа и за наказание той погребал дъщеря си жива. Аполон бил толкова ядосан, че превърнал Клития в слънчоглед. Но тъй като любовта и към него била толкова силна, тя всеки ден го наблюдавала как се движи по небето, точно както слънчогледите следват слънцето.

Източници:

НАЗ

Vagabond

ДЗИ