Начало Агроновини Земеделие МЗХ: Прибиране на реколтата от слънчоглед и царевица се движи с по-бавни...

МЗХ: Прибиране на реколтата от слънчоглед и царевица се движи с по-бавни темпове спрямо миналата година

Кампанията по прибиране на реколтата от маслодаен слънчоглед и царевица за зърно се движи с по-бавни темпове спрямо миналата година, като засега се отчитат по-ниски добиви от единица площ, сочи текущия анализ на МЗХ. В резултат, добитите до момента количества маслодаен слънчоглед и царевица за зърно изостават респективно с 40,5% и 71,5%. 372 хил. тона е продукцията от слънчоглед в страната до края на август, а от царевица – 35 хил. тона.

175 кг./дка е към момента средният добив от слънчоглед в страната, което е с 16,7% по-малко от 2022 г., а от царевица – 413 кг./дка., с 13% по-малко от м.г.

Към края на м. август 2023 г. събраният тютюн тип „Ориенталски“ е с 28% повече на годишна база, основно вследствие на увеличение на реколтираните площи. При съществено по-малко засадени площи, на този етап производството на тютюн от типовете „Бърлей“ и „Вирджиния“ е съответно с 16,4% и 25% под нивата отпреди една година.

Към 31 август 2023 г. добитите количества малини, сливи, кайсии, круши, праскови и ябълки са с между 29,1% (малини) и 72,7% (ябълки) под нивата, отчетени по същото време на 2022 г. Наблюдава се намаление на реколтираните площи (донякъде поради по-късен старт на беритбената кампания през настоящата година), в съчетание с понижение на средните добиви (с изключение на ябълките).

На този етап продукцията от лавандулови насаждения е с 23,3% по-малко на годишна база, поради намаление както на реколтираните площи, така и на средния добив от декар.