Начало Политики и финансиране НАЗ ще участва в общонационален протест за спасяване на българското земеделие

НАЗ ще участва в общонационален протест за спасяване на българското земеделие

Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ взе решение за участие в общонационален земеделски протест за спасяване на българското земеделие. Това стана снощи, след проведен извънреден Управителен Съвет на организацията и по повод решението на Комисията по икономическа политика и иновации за отмяна на забраната за внос от Украйна.

В НАЗ членуват Добруджанският съюз на зърнопроизводителите и Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006 – Ген. Тошево.

„Асоциацията заявява абсолютната и непоколебима готовност да защитава с всички средства сектор „Зърнопроизводство“ и членовете си. Днешното решение на Комисията, до което се стигна без подкрепен мотив, е национално предателство и обричане на родното земеделие, затова производителите са категорични, че ще протестират срещу опита да бъде сринат сектора, който е най-големият поддръжник на социален мир“, се посочва в решението.

„Ще станем свидетели на масов колапс, който ще предизвика регионална нестабилност на местна икономика. Нека не забравяме, че крахът в земеделието не е просто затваряне на една фирма, това е домино, което ще доведе до сътресения в голяма част от доставчици, партньори и дългогодишни сътрудници“, заяви председателят на НАЗ Илия Проданов.

НАЗ призовава членовете на Народното събрание да гласуват за продължаването след 15.09.2023 г. на забраната за внос в Република България на селскостопански стоки от Украйна, за запазването на социалния мир и за дългосрочното гарантиране на продоволствената сигурност в страната.