Начало Агроновини Земеделие На 4 места в област Добрич ще протестират земеделците на 18 септември

На 4 места в област Добрич ще протестират земеделците на 18 септември

След проведената среща на земеделски производители и съставения Инициативен комитет се взеха решения за общонационален протест за спасяване на българското земеделие. В цяла България и столицата възлови точки ще бъдат блокирани в 10:00 ч. в понеделник, 18.09.2023 г., а във вторник протестът ще се концентрира в София.

Инициативният комитет е съставен от организации в селското стопанство, както и други организации, съпътстващи сектора – превозвачи и търговци на земеделска техника. „Обединени сме, защото нямаме проблем само със зърното, проблем има целият земеделски сектор. Излизаме с обща декларация, в която сме описали исканията за опазване на селското стопанство“, съобщават от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Към протеста се присъединяват производители от почти всички сектори. В област Добрич ще се проведат протести в Кардам, Дуранкулак, Балчик и Карапелит, към земеделците ще се присъединяват дори и преработвател на олио и представители на превозвачите на насипни товари, съобщи за Про Нюз Добрич Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, който е част от НАЗ.

Протестът няма да затваря пътища и по този начин да нарушава комфорта на гражданите, но планът е всеки стопанин да излезе с машините си или да събере работници на локациите, за да покажат присъствие и да изразят несъгласието си с приетите промени, които разрешават вноса на украинско зърно в страната.

Няма нищо притеснително, ако отпадне забраната за внос на украинско зърно, обяви пред депутатите земеделският министър Кирил Вътев и ги призова да подкрепят идеята по време на обсъжанията в Народното събрание, предаде БТВ.

„Никой не е по-голям от хляба, нека да не превръщаме темата за хляба в популизъм и тенденциозни политически изказвания“, каза той.

Опозицията съзря предателство на националните ни интереси.

Пет са исканията на Инициативния комитет:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

„Решени сме докрай да отстояваме интересите на производителите и няма да отстъпим докато управляващите не се съобразят с исканията ни. Ще защитаваме категорично плодовете на нашия труд. Искаме да се развива българското производство и нашите деца да се хранят с български продукти “, заявиха обединените организации.

„В случай, че управляващите не поемат писмена отговорност, с ясни и конкретни срокове за изпълнение на всяко едно от исканията, ние няма да се приберем от площадите.“

На брифинг пред медиите Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, заяви:

„Това, което се случи днес в Народното събрание беше падение, но ни направи огромна услуга – за пръв път се обединява целият сектор, това е наистина прецедент.“