Начало Последни новини Земеделски производители с над 50 тежки машини протестираха край с. Карапелит

Земеделски производители с над 50 тежки машини протестираха край с. Карапелит

Земеделски производители с над 50 селскостопански машини се събраха в с. Карапелит – една от точките на националния агро протест, който се провежда днес. Той е породен от отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна.

Председателката на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова благодари на всички за присъствието им от името на Инициативния комитет на протеста. Тя няколко пъти подчерта, че той е мирен. „Днес заявяваме, че сектор „селско стопанство“ е все още жив, може и ще се бори да оцелее“, изтъкна Жекова.

Тя изброи всички 26 селскостопански организации, които се присъединиха към протестите. Сред тях са Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, Браншова камара „Плодове и зеленчуци“, Обединени български животновъди, Обединени земеделски производители, Национална асоциация на картофопроизводителите, Национален съюз на земеделските кооперации в България, Добруджански овощарски съюз, Национална асоциация на зърнопроизводителите, организации на пчеларите, лозарите и тютюнопроизводителите и др.

Жекова открои и един преработвател на слънчоглед – „Марица олио“, откъдето по думите й казали, че никога няма да вкарат в базата си украинско зърно.

„Всичко, което се случва днес, е провокирано от липсата на държавническо решение от страна на политиците ни. Ние имаме правото да сме тук, те ще ни видят утре в София със същата сила“, добави Жекова.

„Нямам думи, не може българското правителство по такъв начин да се отнася с нас, да ни нарича какви ли не. С какво сме заслужили?“, заяви развълнуван членът на Контролния съвет на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Орлин Панев.

„Добруджанските арендатори миналата година били спечелили 25% повече, да, обаче рентите, които изплатихме, са със 30% повече. В област Добрич това са около 350 млн. лв. Числата, които се разнасят, са толкова манипулативни, че е обидно да се коментират. 100 фамилии държали земеделското производство в България. 100 по четири човека например, са 400 човека. Къде са останалите десетки хиляди, къде сме ние, които сме по машините, на браздата, денонощно на нивите? Нас ни няма, нас никой не ни брои. Ние осигуряваме нормалния поминък в страната. Канили ни на преговори. Кога? Когато взеха решението и го гласуваха. И след това – заповядайте да преговаряме! Какво ще преговаряме? Преговорите се водят преди това, когато ние искахме да ги водим, но ни беше отказано. Колеги, ние трябва да се борим отношението към нас да бъде със съответното уважение“, изтъкна Панев.

Радостина Жекова изчете петте искания на земеделците в декларацията до МС и Президента:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта. /в сектор животновъдство/

3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи. /овощарство/

4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.