Начало Политики и финансиране Премиерът: Внос на слънчоглед от Украйна няма да има, докато не договорим...

Премиерът: Внос на слънчоглед от Украйна няма да има, докато не договорим квота

България ще разреши вноса на слънчоглед от Украйна, едва след като българските земеделци и преработвателите договорят помежду си точните количества, които е необходимо да бъдат внесени допълнително. Целта е да се гарантира производството на олио в пълния му обем и в същото време да бъде реализирана продукцията на българските земеделци с приоритет. Това беше договорено на срещата на премиера акад. Николай Денков с представители на инициативния комитет на протестиращите земеделци. В разговора участваха също министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и министърът на финансите Асен Василев.

Предстои премиерът акад. Николай Денков да информира украинския си колега за искането на българските земеделци да не бъде внасян слънчоглед от Украйна, докато не е ясна квотата за България. По отношение на останалите продукти в момента се водят преговори между Европейската комисия и Киев, в които участват и земеделските министри на държавите членки на ЕС. Премиерът акад. Денков обърна внимание, че досега не са установени никакви проблеми по отношение на качеството на внасяните продукти от Украйна.

Правителството се ангажира също да удовлетвори искането на земеделските производители за ускорено изплащане на държавната помощ за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна. Пълната сума от 213 млн. лв. ще бъде изплатена до края на настоящия месец. Министерството на земеделието ще съкрати и срока за подаване на заявленията за пропаднали площи, като средствата по тази мярка вече са осигурени.

В рамките на днешния ден земеделското министерство ще предостави разчет, на базата на който Министерството на финансите ще направи оценка дали е възможно да бъдат обезпечени допълнителни средства от бюджета по линия на помощта “de minimis”.

Разгледан беше и въпросът на млекопроизводителите – дали може да се намали границата, над която трябва да са предали продукция, за да могат да получат помощ. По темата предстои да бъде направен правен анализ, на базата на който ще се прецени дали може да бъде доказан форсмажор или ще се търсят други правни основания.