Начало Агроновини Земеделие Тежка есенна сеитба, застояла продукция и редуцирани ренти тази година в област...

Тежка есенна сеитба, застояла продукция и редуцирани ренти тази година в област Добрич

Изключително тежка есенна сеитба, застояла продукция и редуцирани ренти тази година – такава е ситуацията в област Добрич според зърнопроизводители от региона.

В складовете на земеделските кооперации в областта има непродадени около 100 000 тона пшеница, 26 хил. тона слънчоглед и 43 хил. тона царевица, съобщи за Про Нюз Добрич Кирил Комитов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации. По думите му търговия в момента няма, а вносът на евтино зърно продължава.

Председателят на ЗК „Сокол“, с. Соколово Дончо Калудов припомни, че по информация на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в България влизат камиони, натоварени със слънчоглед. Според фермерите румънски търговци внасят слънчоглед от Украйна, а след това го транзитират до България вече като румънско и молдовско зърно.

„Това е прикрит украински внос. Като има евтин внос, ние трябва да продадем много под себестойност. Няма воля на национално ниво това нещо да се спре. Смятам, че след националната стачка ние за пореден път бяхме излъгани. Реално по документи наистина няма внос от Украйна, но слънчогледът влиза в България – през Русе, Кардам. Вижте на пътя Добрич – Варна колко камиона със зърно минават с румънска и молдовска регистрация. Такива са и данните на колеги в цялата страна. Ако е румънско зърното, какво прави в България? Те могат да си го експортират от техните пристанища. Докато това не спре, нашата стока ще стои“, коментира Калудов.

Земеделците приключиха една изключително трудна сеитба. „Сухата почва създаде екстремни условия за техниката. Машините се изпочупиха, трябваше да направим допълнителни разходи за поддръжката им“, казва Емил Енчев, председател на ЗК „Черно море“-Балчик. Там са засели 20 000 дка с пшеница, която вече никне след последните дъждове. „Вкореняването обаче е проблем. В двуметровия слой няма никаква влага, влагата е само на 10-12 см., а коренът трябва да стигне до влага. Още няма сериозен проблем, но когато започне да се развива същинската коренова система и няма валежи, тогава ще има проблем“, коментира Енчев.

Той посочи, че в момента много земеделци са в състояние на „перфектна буря“ – непродадена продукция, висока себестойност, съчетана с неблагоприятни метеорологични условия и ниски добиви, сега и с ниски цени.

По думите на Комитов, на места в западната част на областта, където паднаха по 10-15 л. валежи, вече има поникнали пшеници, но сега е необходима много влага, за да може пшеницата да брати до падането на студовете. Стопаните се надяват още през следващата седмица, с падането на температурите да завали.

Рентите тази година категорично няма да бъдат колкото миналогодишните. „Докато не продадем стоката не мога да кажа колко ще бъде като цяло рентата. Ние дадохме авансова част от 50 лева на дка, но колко ще бъде доплащането напролет не мога да кажа. В сравнение с миналата година, рентите ориентировъчно ще са наполовина по-малко“, казва Калудов.
От ЗК „Черно море“ вече са дали авансово по 30 лева. Миналата година общата сума за член кооператорите е била 200 лева, но се очаква тази година да бъде значително по-малко.