Начало Агроновини Животновъдство Ново огнище на птичи грип в област Добрич, умъртвяват 11 000 патици...

Ново огнище на птичи грип в област Добрич, умъртвяват 11 000 патици в с. Стефаново

Във ферма за отглеждане на пекински патици край село Стефаново е констатирано наличие на заболяване Инфлуенца, като пробите са с положителен резултат, съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Това докладва д-р Генчева – директор на Областна дирекция по безопасност на храните, по време на свиканото от областния управител Йорданка Костадинова заседание на Областна епизоотична комисия.

Д-р Генчева допълни, че това е първият случай при водоплаващи и вече има издадена заповед за обявяване на огнище от изпълнителния директор на БАБХ. Съгласно изискванията са определени 3-километрова и 10-километрова зони и са предприети действия за предотвратяване разпространение на заразата. Д-р Николова от ОДБХ – Добрич, припомни, че водоплаващи и кокошеви птици не трябва да бъдат гледани заедно, стопаните да държат фуражите на закрито. В населените места, попадащи в двете зони, ще се извърши преброяване и регистрация на личните стопанства.

В момента във фермата има над 11 хиляди птици, информираха още от ОДБХ. Обсъден бе и терен за загробване.

В утрешния ден ще се изгради и дезинфекционен пункт в близост до фермата със заболели птици. Взети са проби от птиците в друга ферма за т. нар. мюлари в Стефаново, като към момента пробите са отрицателни. Предприети са всички мерки за биосигурност.

Припомняме, че през 2017 и 2018 година в същата ферма в с. Стефаново на два пъти беше констатирано огнище на птичи грип, като единия път бяха умъртвени 11 000 птици, а след това още 21 406 пекински патици и 36 хиляди новоизлюпени птици от същия вид.