Начало Агроновини Животновъдство Умъртвяват 130 000 птици във фермата на „Агрисс“ в Ген. Тошево заради...

Умъртвяват 130 000 птици във фермата на „Агрисс“ в Ген. Тошево заради птичи грип

Областният управител Йорданка Костадинова свика и проведе заседание на Областната епизоотична комисия, след като със заповед на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните бе констатирано огнище на инфлуенца на територията на град Генерал Тошево.

Секретарят на Областната епизоотична комисия и директор на ОДБХ Добрич д-р Стелияна Генчева докладва, че сигнал за завишена смъртност в птицевъден обект на фирма „Агрисс“ в Генерал Тошево е подал лекарят на птицефермата д-р Урумов. Веднага са взети проби, които са изпратени в лаборатория в столицата и резултатът е положителен.

Д-р Николова от ОДБХ добави, че са взети всички мерки за биосигурност – има поставен полицейски патрул, засегнатите птици ще бъдат умъртвени по хуманен начин, като собственикът на птицефермата оказва пълно съдействие, каза още д-р Николова и допълни, че е подал и заявление с предложен терен за загробване и се чака решение на комисията.

Ако предложеният терен не се одобри, ще се ползва теренът, с който община Генерал Тошево разполага и е преминал процедура по съгласуване и одобрение. Засегнат е единия от двата обекта на фирмата, в който има около 130 хил. птици. Другият обект е за подрастващи птици, който се наблюдава непрекъснато и се вземат проби, които към този момент са отрицателни, информираха още от ОДБХ.

В рамките на заседанието бе дадена информация и за другите две огнища – в с. Дончево е приключила процедурата по хуманно умъртвяване на заразените птици и тече дезинфекция на обекта. В с. Стефаново се очаква до петък – 01.12.2023 г., да приключи хуманното умъртвяване на заразените птици и след механичното почистване на помещенията да започне дезинфекция.