Начало Последни новини Учени от ДЗИ – Ген. Тошево участваха в международен курс в Анкара

Учени от ДЗИ – Ген. Тошево участваха в международен курс в Анкара

Доц. д-р Христо Стоянов и ас. Верка Алексиева от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево имаха възможността да посетят Централния изследователски институт по полски култури в град Анкара в Турция. Там те участваха в Международен учебен курс, организиран от Международната асоциация по атомна енергетика (IAEA).

По време на учебните сесии учените от Добруджански земеделски институт усвоиха следните важни умения. Сред тях са установяване на мутагенен ефект при облъчване с различна честота гама-лъчи. Оптимизиране на облъчването чрез тест за радиочувствителност, проучване на техники/методи на мутагенеза in vitro и in vivo с цел разработване на материали толерантни към абиотичен стрес.

Събиране на проби от антери обикновена зимна пшеница за анализ и обработка по Протокол за получаване на дихаплоидия и определяне подходящия стадий на микроспорите, прилагане на ДНК-базирани технологии за ускорено идентифициране на желани растителни мутации на базата на полимеразна верижна реакция, ретротранспозони, микросателити, както и подготовка и събиране на растителен материал по Протокол за молекулярно изследване, са част от другите усвоени знания и умения. Те ще им послужат положително в професионалното им развитие в Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево.