Начало Агроновини Земеделие От 30 до 100 лева са рентите в област Добрич, арендаторите плащат...

От 30 до 100 лева са рентите в област Добрич, арендаторите плащат масово по 50 лева

Ренти от 30 до 100 лева изплащат арендаторите и земеделските кооперации в област Добрич. Масовата рента е 50 лева. Има производители, които дават 30 лв./дка, заради ниски добиви, особено от царевица. На пръсти се броят арендаторите, които ще дадат малко по-висока рента – там, където е имало валежи и по-високи добиви, коментира за Про Нюз Добрич Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Миналата година масовата рента беше 100-120 лева, а земеделските кооперации даваха и по 200 лева. Те започнаха авансово изплащане на 30-50 лв./дка. още през ноември. Кирил Комитов, председател на областния съюз на земеделските кооперации, съобщи, че тази година изплащат между 50 и 100 лева. „В уставите на кооперациите е записано каква част от стойността на произведената продукция се получават като рента. В някои ЗК е 30%, в други 35%, затова сумите са различни. Освен това зависи от климатичните условия, защото в Шабленско и Каварненско беше абсолютна суша и там дават по-ниска рента. Някои кооперации са дали една част и изчакват, защото имат много непродадена продукция в складовете си, а за да се даде рента, трябва да има пари“, коментира Комитов.

Причините за двойно по-ниските ренти в Добруджа тази година многократно са коментирани. Те са голямото засушаване, ниските добиви, високите разходи за производство, трудната търговия и пълните със стока складове.

Масовото изплащане на рентите ще приключи през януари.

Замрелият пазар и ниските цени продължават да тревожат земеделците. „В момента няма никаква търговия. По принцип от средата на декември до края на януари е мъртво по отношение на търговията, но тази година и преди декември имаше вял пазар, почти никакво търсене на царевица, слабо търсене на пшеница. Тази година търговията е трудна. Плюс това, цените паднаха много в сравнение с началото на годината. Слънчогледът струваше 800 лв./т. преди десетина дни, сега е 750-770 лв./т. Чувала съм за единични случаи на търговия на царевица за 360 лв./тон, което е с 40 лева по-малко от стартовата цена“, коментира Жекова.

Падналите през последните седмици валежи и положителните температури влияят много добре на пшеницата, която успява да навакса това, което загуби през много сухата есен. Трупа се влага и за пролетниците, споделят земеделците.