Начало Последни новини Радостина Жекова и Кирил Жендов с номинации за „Зърнопроизводител на годината“

Радостина Жекова и Кирил Жендов с номинации за „Зърнопроизводител на годината“

Двама земеделски производители от област Добрич са номинирани в категорията „Зърнопроизводител на 2024“ за наградите AGRI AWARDS 2024, организирани за първи път от Forbes България и Agri.bg,. Те са Радостина Жекова от ЕТ Жеко Жеков, която е и председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводители. Другото предложение от областта е за Кирил Жендов от ЕТ „Ренесанс – КПДТ-Кирил Жендов“. Той е номиниран в още две категории “ESG ферма на 2024” – за производител, който полага усилия за опазване на околната среда, и „Иноватор на 2024“ – за фермер, който прилага дигитални и иновативни решения и услуги в стопанството си, с което повишава своята ефективност и рентабилност.

Наградите AGRI AWARDS 2024 ще бъдат връчени за първи път, за да отличат най-добрите сред успешните и вдъхновяващите фермери в България. Кандидатите за наградите, които са в 11 категории, ще бъдат оценявани от жури и публиката, с изключение на големите награди – „Фермер на 2024“ и „Дама – фермер на 2024“.  Публиката гласува чрез форма на сайта, като оценява информация от всички подадени над 150 кандидатури. Това става чрез регистрация на сайта и с точки по петобална система (5 най-високата оценка, а 1 е най-ниската). Победителите ще станат ясни на 9 февруари по време на бляскава церемония в Гранд хотел Милениум София.

Радостина Жекова Димитрова е част от семейната компания ЕТ Жеко Жеков, която е създадена през 1992 г. Основна й дейност е отглеждане и реализиране на зърнено житни и маслодайни култури. Последните десет години се занимава и с овощарство. Отглежда и се грижи за 190 дка трайни и ягодоплодни насъждения. За 2022/2023 стопанска година компанията обработва 7 500 дка земеделска земя. В нея работи вече трето поколение от фамилията. ЕТ Жеко Жеков си партнира с две професионални гимназии, като част от дуално обучение.

Кирил Жендов основава ЕТ „Ренесанс – КПДТ-Кирил Жендов“ през 1992 година. Занимава се със зърнопроизводство, като стопанисва 26 492 дка земя, собствена и под аренда. Съвместно с РУ „Ангел Кънчев“ Русе, използвайки продуктите на фирма „НИК“ ООД и препоръките на специалисти от Литва, Швейцария и др., разработиха и внедриха регенеративна дигитализирана технология за зърнопроизводство в условията на променящ се климат. Технологията е въведена и се използва единствено и само в стопанството на Кирил Джендов в България. Шеста година тя допринася за устойчивото финансово състояние на фирмата. От 2010 г. фирмата работи изключително ефективно и в този период до днес е модернизирала стопанството и до много висока степен е дигитализирала производствения процес. Въвели са най-новите технологии в мониторинга и обработката на почвата, използват технология за селективно внасяне на хербициди, с която икономията на хербициди достига до 80 % в някои полета.